Index Vakbarát Hírportál

Illegális szoftverekkel dolgoztak egy szekszárdi autószervizben

2023. december 14., csütörtök 10:14

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai illegális szoftvereket és hamis autódiagnosztikai eszközöket találtak egy autóbontást is engedély nélkül végző szekszárdi autószerelő műhelyben.

Illegális szoftverekkel dolgoztak és engedély nélkül bontottak autókat egy szekszárdi autószervizben.

A NAV hétfői, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a pénzügyőrök ellenőrizték a szervizt, amikor ráakadtak a műhelyben a különböző típusokhoz illő bontott alkatrészekre, az autók szétszereléséhez szükséges eszközökre, míg egy laptopon illegális szoftverek, hamis autódiagnosztikai eszköz volt.

Az ellenőrzés idején éppen autójavítást végző alkalmazott úgy nyilatkozott, hogy a bontásra ítélt autók külföldről érkeztek, a különböző hibakódolvasó szoftvereket pedig a saját járműveik javításánál használták, bontási tevékenységhez ugyanakkor engedélyt nem tudott bemutatni.

Később szakértők megállapították, hogy a hamis szoftverekkel több mint tízmillió forint vagyoni hátrányt okoztak a jogtulajdonosoknak,

ezért a pénzügyőrök az illegális termékeket lefoglalták, és szerzői joghoz kapcsolódó jogok, valamint iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmények miatt indítottak eljárást.

A NAV rendszeresen ellenőrzi, hogy az autószervizek, szerelőműhelyek jogtiszta szoftverekkel dolgoznak-e.

A hamisított autódiagnosztikai eszközök használata ellenőrizetlen pontosságuk, esetleges értéktorzításuk miatt a járműveknél téves beállításokhoz vezethet, így alkalmazásuk közvetve a közlekedésbiztonságra is fokozott kockázatot jelenthet.

Rovatok