Index Vakbarát Hírportál

Drónos permetezést hirdetőket büntetett a Nébih

2023. december 14., csütörtök 19:21

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az idei évben is folytatta a drónos növényvédelmi tevékenységet reklámozó magánszemélyek és vállalkozások támogató jellegű, helyszíni ellenőrzését. A vizsgálatok eredményei vegyes képet mutattak, ezzel együtt a szakemberek a 2022-es évhez képest fejlődést tapasztaltak – olvasható a hivatal honlapján.

A nyári-őszi időszakban kilenc olyan vállalkozást és magánszemélyt ellenőriztek a Nébih szakemberei, akik drónos növényvédelemre vonatkozó felhívást jelentettek meg elektronikus felületeiken.

Tavalyhoz képest az idén ellenőrzött ügyfelek többsége teljesítette a jogszerű drónos növényvédelemhez kapcsolódó tárgyi- és személyi feltételeket, ami összességében pozitív eredmény. 

Három esetben azonban az érintettek nem, vagy csak részben elégítették ki a tárgyi- és személyi követelményeket, ezenfelül bizonyított jogsértést követtek el.

Így például csemegekukorica rovarölő kezelését, repce és napraforgó deszikkálását, valamint további jogsértő mezőgazdasági repüléseket végeztek jelentős méretű területen – írja a Nébih

Milliós és több százezres növényvédelmi bírságot is kiróttak az érintettekre, ezenfelül a kapcsolódó eljárási költséget is meg kell fizetniük, és tilos a tevékenység végzése, reklámozása. 

Rovatok