Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor ismét Brüsszelből üzent Ukrajna uniós csatlakozásáról

2023. december 14., csütörtök 11:42

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön délelőtt a Facebookon ismét üzent Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatban.

Ismét üzent Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatban Orbán Viktor.

Minden kérdésre ugyanaz a válasz: Ukrajna EU-csatlakozásáról tárgyalni nem időszerű. Nem támogatjuk!

– írta a bejegyzésében a miniszterelnök.

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor szerdán délelőtt Budapesten, az Országgyűlés ülésén fejtette ki álláspontját Ukrajna uniós csatlakozásának kérdéséről. Azt mondta, hogy „sorskérdésről van szó, de valódi vita helyett az Európai Unióban inkább fejjel megyünk a falnak”.

Később, mikor megérkezett Brüsszelbe, az európai uniós miniszterelnökök csúcstalálkozójára, a miniszterelnök újra leszögezte, hogy a magyar kormány nem támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz.

Át akarják rajtunk nyomni, hogy Ukrajnával minél hamarabb kezdjük meg a tárgyalásokat, és minél hamarabb vegyük fel őket az Európai Unió tagjai közé. Szerintünk Ukrajna csatlakozása katasztrofális következményekkel járna Magyarország, de az egész Európai Unió számára is

– vélekedett a miniszterelnök.

A kormányfő szerint a csatlakozás „tönkretenné az európai gazdákat, tönkretenné az Európai Unió költségvetését, korrupciós és állandó háborús veszélyt honosítana meg Európában”.

Orbán Viktor korábban kijelentette, hogy egyelőre napirendre sem szabad venni Ukrajna uniós csatlakozásának ügyét.

A csütörtökön kezdődő uniós csúcs előtt a kormányfő Párizsban tárgyalt a kérdésről Emmanuel Macron francia elnökkel. Javier Milei argentin elnök beiktatási ünnepségén a magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is egyeztetett, meglehetősen furcsa körülmények között.

Rovatok