Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor a magyar családokat érintő nagy feladattal bízta meg Lázár Jánost

2023. december 14., csütörtök 06:21

Lázár János szerint az elmúlt harminc év legnagyobb tarifareformján dolgozik, ezzel párhuzamosan pedig Orbán Viktor kormányhatározatban bízta meg az építési és közlekedési minisztert a közösségi közlekedés tarifa- és kedvezményrendszerének átalakítására.

A friss Magyar Közlönyben jelent meg a vármegye- és országbérlet bevezetéseinek eredményeiről, valamint a tarifa- és kedvezményrendszer további átfogó korszerűsítésével és egyszerűsítésével összefüggő feladatokról című kormányhatározat, amit Orbán Viktor miniszterelnök jegyez.

A miniszterelnök azt a feladatot bízta Lázár János építési és közlekedési miniszterre, hogy 2024. március elsejéig dolgozza ki a közösségi közlekedés tarifa- és kedvezményrendszerének átalakításához szükséges intézkedéseket, vizsgálja felül a vonatkozó jogszabályokat, és tegyen javaslatot azok módosítására.

 A cél 

a közösségi közlekedés versenyképességének és a személyszállítási közszolgáltatásokhoz való hozzáférési lehetőségének növelése, valamint az utazóközönség igényeihez lényegesen jobban igazodó, korszerűbb, átjárható és egységes tarifarendszer kialakítása érdekében – a tarifa- és kedvezményrendszer átalakításával

– áll a határozatban, amely szerint 2024. szeptember 30-ával bevezetik a készpénzmentes jegyvásárlást a helyközi személyszállítási közszolgáltatásban. A készpénzmentes fizetés lehetőségét biztosító jogszabálytervezetet Lázár Jánosnak szintén március elsejéig kell a kormány elé terjesztenie. 

A legnagyobb tarifareform jöhet 

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, Lázár János a közösségi oldalán jelentette be, hogy már egy konkrét cselekvési programot mutatott be a kormánynak arról, hogy miként tenné ingyenessé a közösségi közlekedést a 65 év felettieknek és a 14 év alattiaknak az egész ország területén.

Az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformján dolgozom a munkatársaimmal a minisztériumban és a MÁV–VOLÁN-csoportnál. A célom az, hogy 65 év felett és 14 év alatt ingyenesen utazhasson mindenki Magyarországon. Ezzel a közösségi közlekedés nyertesévé tehetünk minden magyar családot

– fogalmazott Lázár János, hozzátéve, hogy a közlekedést a legsérülékenyebb társadalmi csoportok számára is ingyenessé tenné, például a fogyatékossággal élőknek.

Emellett az eddigieknél több segítséget akar adni a közalkalmazottak, például a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók utazásához.

„Többet adni, kevesebbért és sokkal egyszerűbben, mint a Kádár-rendszerből örökölt bonyolult, legalább 65-féle jogcímre épülő, elavult tarifarendszerrel. Itt az ideje a rendszerváltásnak a jegyek és bérletek terén is” – írta a közlekedésért is felelős miniszter. 

Rovatok