Index Vakbarát Hírportál

Súlyos pénzbüntetést kapott a Rádió 1 Sebestyén Balázsék műsora miatt

2023. december 14., csütörtök 18:51

A Rádió 1 médiaszolgáltatójára 5,15 millió forint összegű pénzbírságot szabtak ki a Balázsék című reggeli műsorszám szeptember 19-i adásában közzétett, gyermekekre káros tartalom miatt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának megítélése szerint a Rádió 1-en szeptember 19-én reggel 6 és 10 óra között sugározták a műsort, amellyel szemben hatósági eljárást indítottak, mivel a médiaszolgáltató a műsorszámot III. korhatári kategóriába, vagyis csak a 12 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába sorolva tette közzé.

Ugyanakkor, a Médiatanács megállapítása szerint, a kifogásolt részletekben a műsorvezetők, Sebestyén Balázs, Rákóczi Feri és Vadon Jani az OnlyFans weboldallal kapcsolatban olyan közvetett és közvetlen szexuális utalásokat tettek, amelyek még a 16 éven aluli hallgatókra is káros hatással lehettek.

A Médiatanács szerint a műsorszám a szexualitás társadalmilag elfogadottól eltérő formáit, valamint az érzelemmentes kapcsolatokat elfogadottként vagy követendő mintaként ábrázolta, ezért a „16 éven aluliaknak nem ajánlott” korhatár-megjelöléssel kellett volna azt ellátni, és ennek megfelelően csak 21 óra után sugározni.

Ezért  szabott ki 5,15 millió forint bírságot a Médiatanács a Rádió 1-re.

Rovatok