Index Vakbarát Hírportál

Toroczkai László: 2006-ban nekem is megfordult a fejemben, hogy agyonlövöm Gyurcsányt

2023. december 14., csütörtök 17:52

Nem vagyunk a Fidesz csicskapártja – jelentette ki a Mi Hazánk Mozgalom elnöke az Index Konkrétan című műsorában. Toroczkai Lászlóval 2006-ról, radikális kijelentésekről és a budapesti választási rendszer megváltoztatásáról is beszélgettünk.

Bár gyakran illetik náci jelzővel, Toroczkai László tagadja, hogy ilyesfajta nézeteket vallana. A Mi Hazánk Mozgalom elnöke szerint ő csupán egy hazáját szerető ember, aki csak akkor fogalmaz radikálisan, ha valamilyen súlyos igazságtalanság éri a magyarokat.

Márpedig ilyen radikális állítások gyakran hagyták el a száját, mióta évtizedekkel ezelőtt politizálni kezdett. 2011-ben például még arról beszélt, hogy megérti azokat, akik szívük szerint agyonlőnék Gyurcsány Ferencet, most azonban azt mondta, ma már nem fogalmazna így. Elmondása szerint akkoriban komoly indulat volt a társadalomban a korábbi miniszterelnök irányába, de mivel Gyurcsány már nem számít politikai tényezőnek, ezek elmúltak. Azt azonban elismerte, hogy amikor 2006-ban a rendőrök összecsaptak az akkori kormány ellen demonstrálókkal, és sok ártatlan is megsérült,

az ő fejében is megfordultak hasonló gondolatok. 

A Mi Hazánk elnöke a műsorban arról is beszélt, hogy bár sokan vádolják azzal, hogy ő irányította az eseményeket 2006-ban, ez nem igaz. Azt ugyan elismerte, hogy tényleg ő hívta át a Kossuth téren tüntetőket az MTV-székháza elé, elmondása szerint csak azért ült be végül egy rendőrautóba, hogy a hangosbeszélőn keresztül szóljon a tömeghez, mert el akarta kerülni, hogy bárki meghaljon az ostrom során. Toroczkai azt mondta, ha akkor éjszaka a köztelevízió vezetője átvette volna a tüntetők petícióját, akkor elkerülhető lett volna az erőszak. 

Pártja jelenlegi helyzete kapcsán úgy fogalmazott, hogy a Mi Hazánk támogatottságának növekedését leginkább két dolog hátráltatja: az egyik, hogy a Fidesz rendszeresen „lenyúl” témákat tőlük, amelyeket korábban ők emeltek be a közéletbe. A másik pedig, hogy a magyar társadalom egy jelentős része még mindig csak Orbánban vagy Gyurcsányban gondolkodik, és nem látta meg, hogy létezik egy harmadik út is. 

Toroczkai azt is visszautasítja, hogy a Mi Hazánk a Fidesz „csicskapártja” lenne, szerinte ugyanis a budapesti választási rendszer megváltoztatásáról szóló javaslatuk leginkább nekik és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak kedvez, nem pedig a kormányoldalnak, mint ahogy azt a baloldal állítja. 

Szerinte azzal, hogy a kormánypárti többség végül megszavazta a javaslatukat, csapdába sétáltak bele, mert amíg a Fidesznek ez nem fog pluszmandátumot eredményezni a Fővárosi Közgyűlésben, nekik viszont igen. Toroczkai arra készül, hogy a jövőben így ők lesznek majd a mérleg nyelve a testületben, és bár Karácsony Gergelyről rossz véleményük van, ha őt választják meg újra főpolgármesternek, el fogják fogadni a budapestiek döntését. 

Aki kíváncsi a teljes beszélgetésre, itt tudja megnézni: 

Ha pedig szívesebben hallgatná podcastként a műsort, akkor itt megteheti:

(Borítókép: Toroczkai László. Fotó: Fekete Tímea / Index)

Rovatok