Index Vakbarát Hírportál

Játékkonzolt rendelt, bontott nápolyit és négy ásványvizet kapott helyette egy online vásárló

2023. december 15., péntek 09:01

A Kecskeméti Járási Ügyészség többrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás miatt vádat emelt egy férfival és egy nővel szemben. A páros internetes hirdetési oldalon álnéven regisztrált, és a vételárat előre elkérve olyan műszaki cikkeket hirdettek eladásra, amikkel ténylegesen nem rendelkeztek. Másfél év alatt 102 sértettnek közel 5 millió forint kárt okoztak.

A vád szerint a több felfüggesztett büntetés hatálya alatt álló férfi és az élettársa 2020 júniusa és 2022 februárja között internetes hirdetési oldalon álnéven regisztrálva valótlan hirdetéseket tettek közzé. Ezekben előre utalással olyan műszaki cikkeket hirdettek, amik ténylegesen soha nem voltak a birtokukban. A meghirdetett mobiltelefonokat, kamerákat, játékkonzolokat, laptopokat kissé a piaci ár alatt kínálták. A vevőkkel telefonon tartották a kapcsolatot, melynek során elküldték részükre a vételár előre utalásához szükséges bankszámlaszámot. A nőnek több bankszámlája is volt, többnyire azokat adták meg az érdeklődőknek, de rendszeresen előfordult, hogy a kicsalt összeget valamelyik családtagjuk bankszámlájára kérték utalni. A termék kifizetését követően a vevőt a kiszállítás időpontjával kapcsolatban általában tovább hitegették, majd végleg elérhetetlenné váltak.

Előfordult, hogy a megtévesztett vevő az előzetes megegyezés alapján csak a vételár felét és a postaköltséget utalta el a vádlottaknak, a vételárhátralékot pedig az áru átvételekor fizette ki. 

Felbontást követően azonban kiderült, hogy nem a megrendelt mobiltelefon, hanem egy használhatatlan, törött tablet volt a csomagban. Ugyanezzel a módszerrel egy másik vevő a megvásárolt játékkonzol és kontrollerek helyett négy darab félliteres ásványvizet és egy bontott csomag nápolyit kapott.

A páros másfél év alatt 102 sértettnek közel 5 millió forint kárt okozott.

Az ügyészség mindkettejüket többrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja, és ezért velük szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a férfi korábbi próbaidőre felfüggesztett büntetéseit is utólag végre kell hajtani.

Bűnösségükről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Rovatok