Index Vakbarát Hírportál

Új szintre léptek az online csalások Magyarországon

2023. december 16., szombat 06:41

A friss adatok szerint naponta 75 millió forintot szereznek meg online csalók. Ez a szám 2023-ban ugrott meg látványosan.

Petőfi Attila rendőr vezérőrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság főkapitányi biztosa az InfoRádiónak elmondta, hogy változást érzékelnek ezekben az ügyekben.

A vezető szerint tavaly 160 ezer elkövetett cselekményt regisztráltak, de önmagában a szám nem mond semmit, hiszen az emberek biztonságérzete a fontos abból a szempontból, hogy az adat valósnak érezhető-e. A bűnözés belső struktúrája viszont látványosan változik – fogalmazott.

Felidézte, hogy harminc évvel ezelőtt az utcai és a szervezett bűnözés volt előtérben, később pedig az úgynevezett „intellektuális elkövetés”. Mostanra a csalások, a vagyon elleni cselekmények, és ezen belül az online csalások, az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalások száma ugrott meg drasztikusan.

Az ugrás már 2022-ben megtörtént. Az online csalások száma stagnált, de az információs rendszer felhasználásával elkövetett cselekmények száma gyakorlatilag megduplázódott. Ezek azok az esetek, amikor valaki csalárd módon megszerzi, akár pszichológiai eszközökkel kiénekli a másik emberből valamilyen azonosítóját, és uralmat szerez a számítógépe, az információs rendszer felett, és például banki tranzakciót indít a tulajdonos kárára

– részletezte.

A befejezett cselekmények számában szerinte „még jól állunk”, de a kártétel már így is 11 milliárd forintnyi, és a kár megtérülése csupán 21-22 százalékos volt.

Sonjic László, az OTP Bank Informatikai és Bankbiztonsági igazgatóságának vezető tanácsadója a műsorban megerősítette a statisztikai adatokat. Hozzátette, öt éve érzékelik, hogy gyakorlatilag megszűnt a „klasszikus, bankok sérelmére elkövetett támadások száma”, viszont az online térben az ügyfelek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma drasztikusan megnőtt.

Kiemelte, hogy ilyenkor nem a rendszereket támadják,

nem hatolnak be külső támadásokkal az ügyfelek rendszerébe, nem törik fel az okoseszközeiket.

Egyszerűen arról van szó, hogy ezek a bűnelkövetők pszichológiai manipulációval tévesztik meg a felhasználókat, megszerzik a fizetési azonosítójukat, így tudnak belépni az internetbankjukba vagy akár a bankkártyájukkal vásárolni.

Rovatok