Index Vakbarát Hírportál

Áder János azt kéri a fiataloktól, hogy ne adják fel

2023. december 17., vasárnap 14:53

A volt köztársasági elnök hátrányos helyzetű és kiemelten tehetséges fiatalokat támogat, és arra kérte őket, hogy ne adják fel céljaikat, még akkor sem, ha „nehezített pályán kell helytállniuk”.

Ha az embernek világos értékrendje, céljai vannak, valamint kellően eltökélt és szorgalmas, akkor a benne rejlő tehetséget ki tudja bontakoztatni – mondta Áder János az Adventi találkozások című programon Budapesten, a Hagyományok Házában.

A volt köztársasági elnök az ünnepségen azokat a hátrányos helyzetű és kiemelten tehetséges fiatalokat látta vendégül, akiket ösztöndíjjal támogat közcélú felajánlási keretéből.

Áder János köszöntőjében arra kérte a fiatalokat, hogy ne adják fel céljaikat, még akkor sem, ha „nehezített pályán kell helytállniuk”. Úgy fogalmazott, az ösztöndíj hozzájárul, hogy a fiatalok elvégezhessék tanulmányaikat, sikeresek legyenek, és a jövőben akár példaképként álljanak a közösség elé.

Mint mondta, a nehézségekre figyelmeztet a két legújabb magyar Nobel-díjas, Karikó Katalin és Krausz Ferenc életútja is. „Rögös út vezetett a pálya csúcsának tekinthető Nobel-díjig, amelyen a buktatók, a gáncsoskodás, a szakmai meg nem értés és kudarcélmény egyaránt szerepelt” – mondta a volt köztársasági elnök.

Hozzátette, mind Karikó Katalin, mind Krausz Ferenc életútjának az az üzenete, hogy nem szabad feladni. Szinte nincs olyan ember, akit születésétől kezdve az élete minden pillanatában a „tenyerén hordoz az isten” – mondta Áder János, aki személyes történetét is megosztotta a fiatalokkal. Elmesélte, hogy egyetemi tanulmányai mellett fizikai munkát végzett, hogy ezzel segítse a családját, és be tudja fejezni tanulmányait.

Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a volt köztársasági elnök által indított ösztöndíjprogramban idén 67 fiatal vesz részt, őket havi nettó 100 ezer forinttal támogatják. Kiemelte, hogy a külső támogatás ott hasznosul igazán, ahol belső eltökéltséggel és elszántsággal párosul.

(Borítókép: Áder János beszédet mond az Adventi találkozások elnevezésű rendezvényen a budapesti Hagyományok Házában 2023. december 15-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok