Index Vakbarát Hírportál

Kiderültek a részletek: így fejlesztik ki a „világ legfejlettebb harckocsiját” Magyarországon

2023. december 17., vasárnap 21:33

A honvédelmi miniszter a napokban jelentette be, hogy a német Rheinmetall vállalattal közösen fejlesztik ki a Panther KF51 EVO névre keresztelt harckocsit. Utóbb a vállalat hivatalos közleménye is megjelent a szerződésről, amelyet a magyar féllel írtak alá, és ebből több részlet is kiderült az eszközről.

Arról, hogy Magyarország beszáll a Panther (magyarul: Párduc) harckocsi fejlesztésébe, meglepő helyen beszélt először Orbán Viktor: egy TikTok-videóban. Az augusztusi felvételen a miniszterelnököt akkor arról kérdezték, hogy a Magyarországon használt harcjárművek közül a Hiúz vagy a Leopard lesz-e a Kárpátok nagymacskája.

Hiúzt gyártunk, Leopardot veszünk, és beszálltunk a Párduc fejlesztésébe. Majd meglátjuk, melyik fut be, a kutatások szerint talán a Párduc

– hangzott akkor Orbán Viktor válasza.

Mindez mostanra ért abba a szakaszba, hogy aláírták a hivatalos szerződést is a fejlesztésről. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pénteken közölte, hogy a Rheinmetall-lal aláírt szerződés keretében „közösen fogjuk fejleszteni azt a csúcstechnológiás, legmodernebb generációs harckocsit, amelyet Panther néven fogunk piacra vezetni közösen a németekkel, amikor a fejlesztés megtörténik”. Beszélt arról is, hogy hetven magyar mérnök dolgozik a projekten éveken keresztül a zalaegerszegi Rheinmetall-gyárban.

A Rheinmetall ezt követően tette közzé a hivatalos közleményt arról, hogy aláírták a szerződést a harckocsi fejlesztéséről. A közleményükből derült ki néhány további részlet is, például az, hogy

a fejlesztésről szóló szerződés összértéke megközelítőleg 288 millió euró lesz (kb. 110 milliárd forint).

Ez nagyjából összhangban van azokkal a sajtóinformációkkal, amelyek az utóbbi hónapokban megjelentek: szeptemberben még arról írtunk, hogy a magyar kormány mintegy 300 millió eurót (akkori árfolyamon kb. 118 milliárd forint) fizethet a Rheinmetallnak a projektért, amelyben az állami tulajdonú N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holdingvállalat lesz a németek partnere. 

Még a honvédség Leopardjaihoz is passzol a Párduc

A közleményben (nem először) „a világ legfejlettebb alapharckocsijának” nevezték a Panther KF 51-et. Arra is emlékeztettek, hogy a Panther harckocsi kezdeti koncepcióit még 2022-ben az Eurosatory katonai kiállításon mutatta be a német cég.

Ugyanakkor megjegyezték, hogy az ott vázolt prototípushoz képest a Magyarországgal közösen gyártott Panther KF51 EVO kicsit másképp lesz felfegyverezve: 

EZT A TÍPUSt A RHEINMETALLNAK AZZAL A 120 MILLIMÉTERES, L55A1 TÍPUSÚ GÉPPUSKÁJÁVAL SZERELIK FEL, AMELYET a LEGÚJABB LEOPARD–2-ES HARCKOCSIKNÁL is használtak. 

A Panthert általában 130 milliméteres löveggel gyártják, viszont a honvédség korábban Leopardokat vásárolt, így logisztikai szempontból a 120 milliméteresek kiszolgálására van berendezkedve jelenleg. Mint a közleményben megjegyzik, a változtatásnak köszönhetően a Panther KF51 EVO zökkenőmentesen illeszkedik Magyarország meglévő harckocsiflottájához. Ráadásul az új harckocsi lövegtornya új lesz kialakítva, hogy idővel (ha a honvédségnek szándékában áll) ki lehet majd cserélni akár a 130 milliméteresekre is – írták.

Hozzátették azt is, hogy a jármű alap-kezelőszemélyzete három főből áll majd: a parancsnokból, a lövészből és a harckocsi vezetőjéből. Továbbá lesz egy negyedik hely is a harckocsi bal oldalán, ahol egy alrendszer-operátor foglalhat helyet, illetve a harckocsi alkalmas lesz arra is, hogy egy század vagy zászlóalj vezetője mozgó parancsnoki állásként használja a harctéren. 

Azt is megjegyezték, hogy a jármű modern digitális eszközökkel lesz felszerelve, és ezáltal megfelelően tud működni más harci eszközökkel hálózatba kapcsolva. Az össztömege a modern technológiák (pl. a StrikeShield védelmi rendszer) miatt viszonylag alacsony lesz, az alváza pedig a BPz 3 Büffel típusú, páncélozott műszaki mentő jármű konstrukcióján alapul (ez utóbbi egyébként szintén a Rheinmetall saját gyártmánya, és a Magyar Honvédség is használja). Ezeknek köszönhetően relatíve mozgékony harckocsiról lesz szó, amely nagyon hasonlít majd a Leopard–2-es család eszközeihez, ami egyszerűsítheti akár a karbantartást, szervizelés is.

A közleményben arra egyelőre nem tértek ki, hogy a harckocsit mikorra fejleszthetik ki, vagy mikorra várható a rendszeresítése. Mindössze annyit írtak, hogy először demonstrációs céllal építenek meg egy járművet, és a megfelelő tesztek után kezdődhet meg a teljes körű gyártás. 

A Magyarországon fejlesztett német harckocsi egyik lehetséges kihívója a jelenleg szintén fejlesztés alatt álló izraeli Merkava Barak lehet majd, amelyről Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük néhány hónappal ezelőtt.

(Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter 2023. március 9-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)

Rovatok