Index Vakbarát Hírportál

Rendezték a kórházi dolgozók bérét Szekszárdon: még kevesebb fizetést kapnak

2023. december 18., hétfő 20:54

Átlagosan 60 ezer forinttal csökkent a fizetésük a szekszárdi kórház dolgozóinak az egészségügyi bérrendezés után – állítja az intézmény egyik alkalmazottja. A kórház ezzel szemben azt állítja, hogy csak az elszámolás rendszerén változtattak, de nem csökkentek a bérek.

Az RTL szerint a Balassa János kórház munkatársa azt írta levelében, amelyet Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek címzett, hogy az intézmény vezetése a közelmúltban csökkentette az ügyeletért járó pénzt. Emiatt a szakdolgozók átlagosan 60 ezer forinttal keresnek kevesebbet,

és így kisebb összeget kapnak, mint az idén júliusban történt bérrendezés előtt.

A levélíró szerint mindennek az lehet az oka, hogy a szekszárdi kórház (más intézményekhez hasonlóan) hatalmas adósságot halmozott fel, és hiába kapott pénzt az intézmény ennek rendezésére, a vezetőség azt közölte a dolgozókkal, hogy az ő ügyeleti díjukat ezután sem emelik vissza. Az intézményi közhangulat emiatt „borzalmassá vált, mindenki feszült és ingerült, és ezt már a betegek is érzékelik – írta.

A kórház ezzel kapcsolatban azt írta az RTL-nek, hogy nem csökkentették az ügyeleti díjakat,

de azt elismerték, hogy ugyanazért a munkáért kevesebbet vihetnek haza a dolgozók.

Mint írták, az elszámolás rendszere az, ami megváltozott: eddig az első ügyeleti órától önként vállaltnak tekintették a pluszmunkát, és ezért plusz 50 százalékot fizettek a dolgozóknak. Most ez az ötven százalék csak a valóban önként vállalt munkáért jár, de állításuk szerint még így is többet fizetnek az ügyeletért, mint amit minimálisan előír a törvény.

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) szerint ez az eset nem egyedi. Soós Adrianna, a szervezet elnöke azt mondta: az ügyeleti díjak visszavétele olyan kórházakban jellemző, ahol korábban a kötelezőnél magasabb díjakat adtak, és most a kórházak eladósodása miatt visszaveszik a korábban adott juttatásokat. Hozzátette: eddig sem önzetlenségből fizettek magasabb juttatásokat, hanem azért, mert nem volt munkaerő, így ezzel próbálták maradásra bírni a dolgozókat. 

A szekszárdi kórház az októberi kórházi konszolidációban 1,75 milliárd forintot kapott az adósságok rendezéséhez, de október elején több mint 2 milliárd volt az adósságuk. Hadházy Ákos az RTL megkeresésére azt mondta, hogy a kórházak is gazdálkodhatnának ugyan jobban, de szerinte nem ők a hibásak, a kormánynak kellene több pénzt adnia az intézményeknek. 

Az elszálló kórházi adósságok következménye volt az is, hogy november végén leváltották Jenei Zoltánt, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetőjét.

Rovatok