Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz pulykapénz a minisztériumoknál

2023. december 18., hétfő 14:32

Idén sem kapnak a minisztériumi dolgozók év végi prémiumot – derült ki a Népszava közérdekű adatigénylésére érkezett válaszokból. Egy nem nyilvános határozat szerint néhány hónapja minisztériumi kvótarendszer van érvényben, ami alapján már a minisztériumok dönthetnek az extra pénzekről bizonyos létszám erejéig.

A Népszava még november végén kérdezett rá a minisztériumoknál, hogy a dolgozók és a vezetők részesülnek-e jutalom jellegű juttatásban. A tizenegy minisztérium közül a honvédelmi nem válaszolt a lap megkeresésére, a pénzügyminisztérium pedig időt kért a válaszadásra.

Azok a tárcák, amelyek reagáltak a lap megkeresésére, nagyjából egyforma válaszokat adtak: kiderült, hogy nagyon kevesen kapnak csak jutalmat, de ők is inkább politikai alkalmazottak. Egyébként 2020-ban sem kaptak a közigazgatásban dolgozók semmiféle prémiumot, így ismerős lehet számukra a helyzet.

Egy nem nyilvános határozat szerint néhány hónapja minisztériumi kvótarendszer van érvényben, ami alapján már a minisztériumok dönthetnek az extra pénzekről bizonyos létszám erejéig. 

A Belügyminisztériumban a lap szerint az 1616 fős létszámból mindössze 116-an, az Építési és Közlekedési Minisztériumnál pedig 1957 dolgozóból csupán 22-en lehetnek jogosultak az extra pénzre.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke elmondta, hogy létezik egy úgynevezett céljutalom, azonban azt az év bármelyik szakaszában oda lehet ítélni, ha valaki extra feladatokat végzett. Ám az ilyen jellegű jutalmakat véleménye szerint a politikai alkalmazottak szokták megkapni.

Az is kiderült, hogy idén a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumot sem hívták össze, ahol érdemi információt tudtak volna gyűjteni az év végi jutalmakról.

A közigazgatásban reálkereset-csökkenés van, tehát idén fontos lenne, hogy legalább az év végi maradékpénzekkel segítsék a kollégák anyagi helyzetét. A területi közigazgatásban dolgozók, miközben körülbelül havi bruttó 400 ezer forintot keresnek, évek óta nem kaptak jutalmat, legalábbis nem mindenki, és aki kapott, az sem olyan összeget, amivel azt érezhetné, hogy az ő munkáját is megbecsülik

– fogalmazott.

Rovatok