Index Vakbarát Hírportál

Több mint másfél milliárd forintnyi kárt okoztak alkoholtermékek forgalmazásával

2023. december 18., hétfő 10:54

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat. A szervező-irányító szerepet betöltő, alkoholtermékek forgalmazásával foglalkozó vádlottak a külföldről beszerzett áru értékesítését terhelő áfafizetést több éven át fiktív számlákkal kerülték el.

A vád szerint az évek óta alkoholtermékek forgalmazásával foglalkozó férfi az Európai Unióból beszerzett áru belföldi értékesítését terhelő áfafizetés elkerülése érdekében 2015 és 2017 között valótlan tartalmú számlákat használt fel, amelyhez egy kiskőrösi ital-nagykereskedő céget irányító ismerősét is bevonta. Kezdetben együtt tevékenykedtek, majd ez utóbbi férfi 2018 júniusa és 2020 júliusa között önállósodva, egy új társaság keretei között, azonos módszerrel végezte a közvetlenül külföldről beszerzett alkohol belföldi továbbértékesítését.

Társaik segítségével, több céget felhasználva és váltogatva olyan számlázási láncolatot alakítottak ki, amelyekben gazdasági tevékenységet ténylegesen nem folytató, részben román, szlovák és ukrán strómanok nevén lévő cégeket tüntettek fel közösségi beszerzőként és első belföldi értékesítőként.

A székhelyszolgáltatóhoz bejelentett cégek vagyonnal nem rendelkeztek, könyvelésük nem volt, adóbevallást egy idő után nem tettek. A vádlottak közül van, aki az eltűnő cégek létrehozásában, névleges képviselőinek beszervezésében és irányításában működött közre, továbbá koordinálta a társaságok bankszámláiról a készpénzfelvételeket és befizetéseket. Más az adóraktárakkal tartotta a kapcsolatot, valamint biztosította az ügyleteket látszólag igazoló papírokat.

Az adóelkerülés lényege abban állt, hogy a fiktív számlák alapján az adófizetés a számlákon eladóként feltüntetett és időről időre eltűnő cégeket terhelte, míg a számlázási láncolat végén álló, ital-nagykereskedelemmel ténylegesen foglalkozó társaságok a számlákat felhasználva az adófizetési kötelezettségüket jogosulatlanul csökkentették. Ennek köszönhetően az alkoholtermékeket kedvezőbb áron tudták értékesíteni.

A fiktív számlázási láncok eredményeként az adóelkerülés tényleges hasznát húzó cégek összesen több mint 1,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

Az ügyészség 5 férfit és egy nőt a költségvetési csalás legsúlyosabban minősülő, bűnszövetségben, üzletszerűen, különösen nagy vagyoni hátrányt okozva elkövetett bűntettével, további 11 társukat a közreműködésük arányában a költségvetési csalás enyhébb bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja.

Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék hoz döntést.

Rovatok