Index Vakbarát Hírportál

Nekiment a DK az általa is támogatott miskolci polgármesternek

2023. december 19., kedd 12:47

A DK egy több épületből álló iskola átadása miatt a Fidesszel való összejátszással vádolja Veres Pált, a megyeszékhely polgármesterét, de országgyűlési képviselőjük a sajtótájékoztatón nem bontotta ki az ügy minden részletét.

„Veres Pál fejezze be a Fidesszel való összejátszását és a miskolciak vagyonának kiárusítását”. Erre szólította fel Hegedűs Andrea, a DK parlamenti képviselője, miskolci polgármesterjelöltje a település független – de 2019-ben az ellenzéki pártok-, így a DK által is támogatott – vezetőjét.

Az országgyűlési képviselő szavai szerint súlyos vagyonvesztés érte Miskolcot azzal, hogy először átadta a város víziközműcégét az államnak, másodszor pedig azzal, hogy egy 

640 millió forintot érő, több épületből álló iskolakomplexumot adott át ingyenesen egy olyan alapítvány tulajdonába, ami több szálon is Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselőhöz kapcsolódik. 

Hegedűs Andrea és a miskolci DK  ezért a döntés visszavonását kéri az önkormányzattól. A baloldali pártnál azt is felróják Veres Pál polgármesternek, hogy beült a Miskolci Egyetem működését felügyelő alapítvány kuratóriumi testületébe.

Lapunk érdeklődésére Miskolc Önkormányzata jelezte, hogy a Nő a Siker Alapítványnak adták át az iskolaépületet, azzal a céllal, hogy az alapítvány fejleszteni tudjon. 

Az Alapítvány által több éve működtetett Martin János Technikum, Szakképző iskola, Szakiskola és Kézségfejlesztő Iskolába jelenleg is több mint 250 fogyatékkal élő gyermek jár.

Számukra olyan szakmákat tanítanak meg, amelyek elsajátítását követően a munka világában meg tudják állni a helyüket.

Az épületeket ötven éve nem újították fel, csak az energetikai korszerűsítés közel 400 millió forintba kerülne, egy komolyabb felújítás összköltsége pedig meghaladná az 1 milliárd forintot. Az iskolaépület átadása abból a szempontból vált szükségessé, hogy az alapítvány, felújítási céllal nagyobb összegű támogatásokra tudjon pályázni, így fejlesztve az iskolát, segítve az ott tanuló fogyatékossággal élő gyermekek mindennapjait, oktatását.

Az átadás egyik feltétele az volt, hogy az épületben továbbra is a Martin János Szakképző működjön, és ott továbbra is a sérült gyermekek gondozása legyen az elsődleges.

Rovatok