Index Vakbarát Hírportál

Szénmonoxid-mérgezés történt Fejér vármegyében, halálos áldozat is van

2023. december 20., szerda 17:49

Jelzés érkezett szerda délután a katasztrófavédelemhez, amely szerint Nádasdladányban holttestet találtak egy családi házban. A Kastély úton lévő épületben egy középkorú nő vesztette életét, feltehetőleg szénmonoxid-mérgezés miatt.

A kommüniké szerint a tizenöt négyzetméteres szobában gázpalackról működő szieszta kályha üzemelt, a nyílászárók csukva voltak.

A tűzoltók rekonstruálták a történteket, zárt ablakok és ajtók mellett bekapcsolták a szieszta kályhát, és negyed óra alatt mérgező gáz fejlődött.

Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor zárt térben nyílt lánggal működő berendezés üzemel, amelynek környezetében nincs megfelelő levegő-utánpótlás. A tűz elhasználja a szoba levegőjét, tökéletlen égés jön létre, amelynek a mellékterméke a rendkívül mérgező szén-monoxid.

Az ilyen helyiségekben állandó és automatikus szellőzésről kell gondoskodni, nem elég néha szellőztetni, a nyílászárókba légbevezetőket kell szerelni. Emellett érdemes szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája – tájékoztatta szerkesztőségünket a Mukics Dániel tűzoltó alezredes.

Rovatok