Index Vakbarát Hírportál

Jön egy kis pénz a budapesti egészségügy fejlesztésére

2023. december 21., csütörtök 08:58

A kormány Budapesttel kötött megállapodása keretében kialkudott összeg kevesebb mint fele érkezik, az sem elsősorban a kerületi önkormányzatok fenntartásában működő egészségügyi intézmények fejlesztésére.

Valamivel kevesebb mint 5 milliárd forint állami forrás érkezik a különböző budapesti egészségügyi intézmények fejlesztésére. A kifizetések a 2023-as központi költségvetés terhére történnek az Egészséges Budapest Program részeként.

Mint ismert, a kormány és a főváros 2019-ben arról állapodott meg, hogy öt éven keresztül évi 10 milliárd forintot költ el az állam a budapesti egészségügyi infrastruktúra bővítésére, korszerűsítésére, illetve különböző eszközök beszerzésére, hogy cserébe a főváros támogassa az (azóta már lezajlott) budapesti atlétikai világbajnokságot.

A Magyar Közlönyben szerdán megjelent vonatkozó kormányrendeletből kitűnik, hogy a támogatási összegek nagyobb részét (több mint 3,7 milliárd forintot) nem az önkormányzatok költhetik el egészségügyi intézményeikre, hanem azokat állami kórházak fejlesztésére fordítják (ráadásul az egyik kórház nem is Budapesten van):

A fennmaradó kevesebb mint 1,3 milliárd forinton négy kerületi önkormányzat, illetve az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció nővérei fenntartásában működő Szent Ferenc Kórház osztozhat:

A jövő évi költségvetés számaiból az körvonalazódik, hogy a kormány csak 8,7 milliárd forintot tervez 2024-ben az Egészséges Budapest Program keretében elkölteni.

Rovatok