Index Vakbarát Hírportál

A kárpátaljai magyaroknak üzent Novák Katalin

2023. december 21., csütörtök 15:24 | aznap frissítve

Karácsony idején is erőt és kitartást kívánt, valamint támogatásáról és együttérzéséről biztosította a kárpátaljai magyar közösséget – Novák Katalin köztársasági elnök a Kárpáti Igaz Szó című kárpátaljai magyar hetilapnak nyilatkozott.

A magyar államfő az interjúban emlékeztetett arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására eddig két alkalommal, legutóbb idén augusztusban tett látogatást Kijevben. Novák Katalin a lapnak úgy fogalmazott, a megbékélés szándékát, a béke kívánságát és a kárpátaljai magyarság jogainak biztosítását tolmácsolta ukrán partnerének, megemlítve, hogy a magyar kisebbségnek az eleve nehéz és küzdelmes hétköznapok mellett a háború terhét, jogaik gyakorlásának korlátozását, valamint a belső migráció következményeit is el kell szenvedniük.

Novák Katalin magyar köztársasági elnök az interjúban többek között arról is beszélt, hogy:

A magyar köztársasági elnök augusztusban adott interjút az Indexnek. „Fontos lenne olyan kérdésekről kampánymentesen is gondolkodni, amelyek a jövőnk szempontjából meghatározóak: a családokról, a gyerekek jövőjéről vagy az oktatásról” – mondta Novák Katalin a Sándor-palota Kék Szalonjában.

Az államfő beszélt arról is, hogy mit élt át kijevi látogatása során a kormányzati negyed óvóhelyén, és milyen ígéreteket kapott Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől, valamint mire kérte meg őt Ferenc pápa.

(Borítókép: Novák Katalin 2023. augusztus 28-án. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok