Index Vakbarát Hírportál

Jön a havazás, már sózzák az utakat

2023. december 22., péntek 20:36

A legújabb meteorológiai előrejelzések alapján péntek estétől szombat estig az ország északi területein kisebb-nagyobb havazás várható, megkezdődtek a megelőző sószórási munkák.

Péntekről szombatra virradóra nyugat felől összefüggőbb csapadékzóna érkezik, amelyből a Dunántúli-középhegységben, Budapest tágabb térségében, az Északi-középhegységben és északkeleten havazás várható. Elsősorban Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében várható majd magas víztartalmú vizes, úgynevezett tapadó hó, a legtöbb a magasabb hegyvidéki területeken hullhat majd – közölte Magyar Közút Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-vel.

Szombaton ismét szeles időjárás várható, a Dunántúli- és az Északi-középhegységben óránkénti 70–80 kilométeres széllökésekre lehet majd számítani.

A délnyugati országrész kivételével sokfelé várható vegyes halmazállapotú csapadék, ezen belül is északkelet felé haladva növekszik a havas eső, havazás valószínűsége. A szél ezen a napon is többfelé és gyakran lesz erős, viharos. Napközben az ország északkeleti felén 1–6, délnyugati felén 7–12 fokot mérhetünk az Időkép előrejelzése szerint.

A Magyar Közút a következő napokban is 12 órás váltott műszakokban, 0–24 órában végzi majd a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési, vagy a viharos időjárási miatti beavatkozásokat első körben a gyorsforgalmi, majd a fő-, végül az alacsonyabb forgalmú mellékutakon.

A szakemberek arra kérik a közlekedőket, hogy az időjárásnak megfelelően óvatosan és körültekintően vezessenek, utazás előtt pedig tájékozódjanak a www.utinform.hu oldalon.

Rovatok