Index Vakbarát Hírportál

A vitorláskikötőzéssel az MSZP megsértette az MCC jó hírnevét

2023. december 22., péntek 18:32 | aznap frissítve

Az AB szerint egyértelműen téves tényállításról volt szó, ami nem minősíthető lényegtelen tévedésnek. A taláros testület azt is megállapította, hogy az ügyben született korábbi bírósági ítéletek Alaptörvény-ellenesek.

Az Alkotmánybíróság döntése alapján a Magyar Szocialista Párt valótlanságokat állított a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány révfülöpi vitorláskikötőjéről – közölte lapunkkal az MCC. A taláros testület szerint jó híre egy szervezetnek is van, és az Alaptörvény azt is védi. Az AB határozatában három korábbi bírósági ítéletet is megsemmisített, és új tárgyalásra kötelezte a feleket.  

A Magyar Szocialista Párt még 2020-ban egy Facebook-videóban tiltakozott amiatt, hogy a révfülöpi kikötő az MCC tulajdonába került. Hamar kiderült, hogy az állításuk téves volt,

nem a település közforgalmú kikötője, hanem egy magánkikötő került az alapítványhoz. Az MCC pert indított az MSZP ellen valótlan tényállítás, megtévesztés, az alapítvány jó hírnevének súlyos megsértése miatt. A korábbi bírósági döntésekkel szemben az Alkotmánybíróság mostani határozatával egyértelműen kimondta, hogy a Facebook-videó készítőitől „minden kétséget kizáróan elvárható lett volna a kérdéses ingatlanok megfelelő azonosítása”.

Az AB szerint egyértelműen téves tényállításról volt szó, ami nem minősíthető lényegtelen tévedésnek, mert alkalmas arra, hogy az MCC megítélését a társadalom széles körében negatívan befolyásolja. Jó híre egy szervezetnek is van, és az Alaptörvény azt is védi – fogalmaztak határozatukban az alkotmánybírák. Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a korábbi bírósági ítéletek Alaptörvény-ellenesek, emiatt megsemmisítette azokat, és új tárgyalásra kötelezte a feleket.

Rovatok