Index Vakbarát Hírportál

Elsőfokú árvízvédelmi készültség lép érvénybe Budapesten

2023. december 23., szombat 20:02

Éjféltől elsőfokú árvízvédelmi készültség lép érvénybe Budapesten. Így döntött a főpolgármester.

A Duna áradása miatt 2023. december 24., vasárnap 0:00 órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapest főpolgármestere. 

A szombaton rendelkezésre álló előrejelzések szerint a Duna vízszintje december 25-én, hétfőn érheti el azt a magasságot, ami szükségessé teszi az alsó rakpartok lezárását. Emiatt a Budapest Közút már vasárnap, december 24-én elhelyezi a megállást tiltó táblákat a budai és a pesti alsó rakpart teljes hosszában. A korlátozás ellenére ott maradó gépjárműveket december 25-én, hétfőn délután elszállítják.

A FŐVÁROSI CSATORNÁZÁSI MŰVEK ÉS A FŐVÁROSI VÍZMŰVEK MEGTETTE A SZÜKSÉGES ELŐKÉSZÜLETEKET AZÉRT, HOGY BUDAPEST VÍZELLÁTÁSÁBAN ÉS A SZENNYVÍZSZOLGÁLTATÁSBAN NE OKOZZON FENNAKADÁST AZ ÁRADÁS.

Néhol még másodfokú készültségre is szükség lehet 

A vízügyi előrejelzések alapján nem zárható ki, hogy a következő napokban egyes fővárosi Duna-szakaszokon akár másodfokú készültségre is szükség lehet. Annál magasabb fokozatot viszont várhatóan nem kell majd elrendelni a folyón levonuló mostani árhullám miatt.

Az érkező árhullámok miatt szombaton már megkezdte működését az Országos Vízügyi Főigazgatóság  Országos Műszaki Irányító Törzse is. 

Az elmúlt időszakban a Kárpát-medencében 10–30 milliméter közötti, az Alpokban ennél jóval több, helyenként 30-70 milliméter vegyes halmazállapotú csapadék esett.  

Rovatok