Index Vakbarát Hírportál

Búcsú a nemzeti laborhálózattól

2023. december 23., szombat 07:24

Megjelent a Magyar Közlöny legfrissebb száma, amelyben a kormány visszavonja a nemzeti orvoslaboratóriumi diagnosztikai laborhálózat kialakításáról szóló tavaly novemberi döntését.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint változtak a kormány tervei a labortevékenységek államosítását illetően. A rendelet „A Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft. 100 százalékos állami tulajdonban lévő gazdasági társaság által ellátott feladatok központi költségvetési szerv általi átvételéről” címet viseli.

Ezek szerint 

a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft. (NOLD) által ellátott feladatokat az Országos Kórházi Főigazgatóság részére kell átadni.

Az átadás-átvétellel kapcsolatos feladatok végrehajtásáért az egészségügyért felelős miniszter által kijelölt személy felelős.

A gazdasági társaság feladatait 2023. december 31-ével adja át, amellyel egyidejűleg a gazdasági társaság megszűnik.

November végén a hvg írt arról, hogy Belügyminisztérium október végén megszűntnek nyilvánította a nemzeti laborcéget, vagyis megbukott a terv, hogy egyetlen nemzeti laborcége legyen a magyar egészségügynek. Az eredeti tervek arról szóltak, hogy 2023 márciusától – óvatos törvényalkotói fogalmazással: „lehetőség szerint” – már a NOLD-nak kellett volna végeznie valamennyi közfinanszírozott kórházban a laborszolgáltatást. A lap szerint a laborok centralizálása nem került le az asztalról (becslésük szerint egymilliárd forintot költöttek eddig el az ügyben), „csak közelít a realitásokhoz”. Egyelőre a megyei irányító kórházak kapták meg a feladatot, hogy gyűjtsenek adatokat az alájuk tartozó intézmények laborkapacitásáról.

Rovatok