Index Vakbarát Hírportál

Elkészült az első magyar gyártású Lynx harckocsi

2023. december 23., szombat 12:54

A veszélyek korában a haderő- és védelmi ipari fejlesztések az ünnepek közeledtével sem állnak meg. A Honvédelmi Minisztérium a Rheinmetall-lal kötött legújabb megállapodása szerint a Hiúzok (Lynx KF–41) alapjain fejleszt légvédelmi rendszert a Magyar Honvédség számára.

Az alacsonyan szálló, kis méretű drónok, illetve a hagyományos légi célok elleni aktív védekezés ma már elengedhetetlen a páncélos képességek hatékony alkalmazásánál.

December 23-án újabb történelmi mérföldkőhöz érkezett a haderőfejlesztés, ugyanis legördült a zalaegerszegi gyár futószalagjáról az első magyar gyártású Lynx.

A magyar Hiúzok hossza 8,49 méter, szélessége 3,8 méter, magassága 3,73 méter (ez természetesen függ a járműtestre szerelt felépítménytől is). Teljesítményükről egy 6 hengeres, 1463 lóerős Liebherr D9612 turbódízelmotor gondoskodik – tájékoztatott a részletekről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A miniszter hozzátette,

a Lynx, azaz a Hiúz korunk legmodernebb, legkorszerűbbnek tartott gyalogsági harcjárműve, amely méltó módon tükrözi a honvédségben megkezdődött kultúraváltást.

A tárcavezető kijelentette: „A modern, high-tech magyar haderő felállítása biztosítja, hogy a Magyar Honvédség nemcsak országunk védelmét tudja hatékonyan ellátni, de nemzetközi szövetségesi kötelezettségeinek is maradéktalanul képes legyen megfelelni.”

Rovatok