Index Vakbarát Hírportál

Kidőlt fák, árokba csúszott járművek miatt sokszor riasztották a tűzoltókat szombaton

2023. december 23., szombat 20:22

Szombat kora estig 148 alkalommal riasztották a tűzoltókat az országban, főként a csúszós utak miatti közúti baleseteknél volt szükség ma a segítségükre.

Korábban írtunk arról, hogy a heves havazás néhol fennakadásokat okozott az országban. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel tájékoztatása szerint leginkább a nyugati országrészben volt szükség a tűzoltók segítségére. Közölte azt is, hogy nincs olyan település az országban, amelyet teljesen elzártak volna az időjárási viszonyok a külvilágtól.

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Fertőszentmiklóson a heves esőzés miatt egy általános iskolába tört be a víz, a tetőszerkezet erősen beázott. A Fejér vármegyei Vértesbogláron egy családi ház teteje a hó súlya alatt beomlott, az épület lakhatatlanná vált – írja az MTI. A Vas vármegyei Velemben egy családi házat 300 homokzsákkal kellett megvédeni, mert körbevette a víz.

Komárom-Esztergom és Veszprém vármegyében a kidőlt fák helyenként elektromos vezetékeket is elszakítottak, emiatt átmenetileg több helyen nincs áram. Mukics Dániel felhívta a figyelmet arra, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon a meteorológiai és az útviszonyokról az utinform.hu és a met.hu weboldalon, illetve töltse le a katasztrófavédelem veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatás (VÉSZ) alkalmazását.

Nyári gumival senki ne induljon útnak, tankoljanak a szokásosnál többet a kocsiba, vigyenek magukkal takarót, élelmet, vizet és feltöltött mobiltelefont. Ha bárki bajba kerül, vagy bajba jutott embert lát, hívja a 112-es segélyhívó számot – kérte a katasztrófavédelem. 

Rovatok