Index Vakbarát Hírportál

Átadta a kormány a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetet a református egyháznak

2023. december 23., szombat 08:09

Az éjjel jelent meg – Orbán Viktor aláírásával – az a kormányhatározat, amelyik rendelkezik arról, hogy 2024 márciusától a Magyarországi Református Egyház fenntartásába kerül át a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet. A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szerint az átadás célja „az egészségügyi feladatellátásban történő egyházi szerepvállalás megerősítése”.

A kormányhatározat utasította a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon 50 millió forint pluszforrásról az intézmény működéséhez. Ugyanakkor felkérte a belügyminisztert, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) útján tegye meg a szükséges intézkedéseket a Tüdőgyógyintézet egészségügyi közfeladatainak ellátásához szükséges hatósági engedélyek kiadásához. Az egészségügyet koordináló Belügyminisztérium közreműködik az új finanszírozási szerződés megkötésében is, és gondoskodik az egyes egészségügyi dolgozók és egészségügyben dolgozók illetmény- vagy bérnövelésének módosításáról.

A kormányrendelet szerint a belügyminisztériumnak márciusig át kell adnia a Tüdőgyógyintézet gazdálkodási feladataival kapcsolatos szerződéseket, adatállományokat és egyéb dokumentumokat a Református Egyháznak.

Ugyancsak Pintér Sándor feladata lesz, hogy az OKFŐ és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság bevonásával működjön közre a Tüdőgyógyintézet gazdálkodási és létesítmény-üzemeltetési feladatok ellátásához szükséges humán erőforrás biztosításához a folyamatos feladatellátás elősegítése érdekében.

Az egyik legjobb szakkórház Magyarországon 

A Törökbálinti Tüdőgyógyintézetet fenntartója 2020-tól az Országos Kórházi Főigazgatóság, a szakmai fenntartói jogokat az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet gyakorolja. A Törökbálinti Tüdőgyógyintézet mind a 350 dolgozójának elsődleges feladata - pulmonológiai szakkórház lévén - a területi illetőségébe tartozó felnőtt és gyerek betegek speciális egészségügyi szakellátásának biztosítása.

Az intézmény jelenleg – a felnőtt és gyermek tüdőgyógyászat területén – az egyik legjobb személyi és tárgyi feltételekkel rendelkező kórháznak számít.

„A Törökbálinti Tüdőgyógyintézet speciális profiljából adódóan ma meghatározó helyet foglal el Pest megye, valamint a Közép-magyarországi régió egészségügyi ellátórendszerén belül” –írta az intézmény a honlapján. Hozzátették: nemcsak a tüdőgyógyászat, hanem a kapcsolódó társszakmák, illetve a diagnosztika területén is felkészültek a betegek fogadására, illetve ellátására.

Rovatok