Index Vakbarát Hírportál

Megsüllyedt a templom, részleges bontása mellett döntöttek

2023. december 23., szombat 09:25

Részlegesen le kellett bontani a Baranya vármegyei Bikal evangélikus templomát, amelynek tornya a közelmúltban lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt vészesen megsüllyedt.

A Magyarországi Evangélikus Egyház internetes oldalán megjelent híradás szerint december 15-én még csak egy éles, függőleges irányú repedés vált láthatóvá a löszös talajra épült templom falán, három nappal később viszont már 50 centiméteres rés tátongott a torony és a templomhajó között.  

Ficzere Ilonát, a felekezet országos irodája építési, ingatlanügyi és műemléki osztályának vezetőjét idézve azt írták, hogy két statikai szakértő is megvizsgálta az épületet, és egybehangzó véleményük szerint nem volt más megoldás, mint a részleges bontás, melynek során a templomhajó gerincének magasságáig visszabontották a tornyot.

A beavatkozást az is indokolta, hogy a templom közvetlen közelében két családi ház és egy tésztaüzem található, ezeket is veszélyeztette volna egy esetleges beomlás - idézték az osztályvezetőt.

Ficzere Ilona szerint az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék és a templom körüli vízelvezetés elégtelensége játszott szerepet a veszélyhelyzet kialakulásában.

Rovatok