Index Vakbarát Hírportál

Nem csak a gyertyák égtek szenteste: a tűzoltóknak 196 helyen kellett beavatkozniuk

2023. december 25., hétfő 11:02

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint karácsonykor összesen – ötszáz járművel – kétezer tűzoltó ad szolgálatot. Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója szerint december végén megkétszereződik a tűzesetek száma.

Szenteste sem unatkoztak a tűzoltók, több tűzhöz és közlekedési balesethez is riasztották őket.

December 24-én összesen 196 tűzoltói beavatkozásra volt szükség. 29 esetben tűzhöz riasztották a tűzoltókat, 22 épület gyulladt ki, 167 alkalommal pedig műszaki mentést kellett végezniük

– közölte Mukics Dániel tűzoltó alezredes.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy egy kályhából kipattanó szikra okozott tüzet hajnali háromkor Karoson, az Újsor utcában. Egy ikerház egyik szobája égett teljes terjedelmében. A lakás lakhatatlanná vált, hat ember rokonokhoz került.

Füstölő karácsonyi menü és leégett villanyórák

Reggel fél kilenc körül érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy egy holttestet és egy korábbi, már kialudt tűz nyomait találták meg Nyíregyháza Gerhátbokor részén egy pincelakásban, egy kandalló melletti fotelen és a falon égés nyomai voltak láthatóak – írta közleményében a szóvivő. A beszámoló szerint Székesfehérváron, a Kígyó utcában egy társasház két lépcsőháza is füsttel telítődött délelőtt tizenegy óra körül, mert a tűzhelyen felejtették az ételt. 

Még szenteste előtt, délután három körül kigyulladt egy családi ház villanyórája Törökszentmiklóson, az Aradi vértanúk útján. A tűzoltók porral oltóval eloltották és kibontották a villanyóraszekrényt.

Az épület fűthetetlenné vált, az ott élő öt embert rokonok fogadták be.

Ugyanebben az időben – tette hozzá a szóvivő – egy biztosítékszekrény égett egy debreceni társasházi lakásban, az Iparkamara utcában. A tulajdonos még a tűzoltók előtt eloltotta a tüzet. A lakásban élő három ember közül egy kórházba, ketten rokonokhoz kerültek.

Rosszul sikerült a karácsony estéje annak az esztergomi ötlakásos társasháznak, amelynek kigyulladt egyik lakásának a villanyóraszekrénye. A Kenyérmező utcában keletkezet tüzet a tűzoltóknak kellett eloltaniuk. Az oltás idejére tizenhét embernek kellett elhagynia az épületet, közülük tizennégyen hazatérhettek, három embert rokonoknál helyeztek el.

Egy eltömődött kémény okozott gondot

Az alezredes beszámolója szerint este nyolc körül egy adventi koszorú égett Budapest XVII. kerületében, a Szigetcsép utcában egy családi ház nappalijában.

A gyertyaláng átterjedt az asztalra és a székekre is. A tűz magától kialudt, tűzoltók szellőztették át az épületet.

Este negyed tízkor Derekegyházon, a Temető soron egy cserépkályhában történt kisebb robbanás. A tűzoltók átvizsgálták az épületet, tűz nem keletkezett. A kémény koromzsákja volt eltömődve, amelyet kitisztítottak, és értesítették a kéményseprőket. Egy cserépkályha miatt riasztották a tűzoltókat Budapest XVI. kerületébe is, ahol kigyulladt a kályha, illetve Gyöngyösfalura, ahol visszaáramlott a cserépkályhából a füst. Szén-monoxid miatt hívták a tűzoltókat Kaposváron, Szentbalázson, Szolnokon, Budapest XI., XIX. és XXII. kerületében, Kutason és Pécsett. A mérgező gáz miatt heten kerültek kórházba.

Őzet és birkákat is menteni kellett

Balatonfűzfőn egy őz kerítésbe szorult, a tűzoltók feszítővágóval szabadították ki, majd biztonságos helyre vitték és szabadon engedték.

Csemőn egy garázs és egy hodály égett, itt birkákat mentettek a tűzoltók. Mátyusházán egy sertéstelep került víz alá, ahonnan a tűzoltók szivattyúzták ki a vizet.

Több olyan közlekedési baleset is történt, ahol szükség volt a tűzoltók beavatkozására. Az M3-as autópályán hajnali háromkor egy személyautó utolért egy trélert vontató kisbuszt. A személyautó részben a tréler alá szorult, a tűzoltók egy órán keresztül dolgoztak, hogy szét tudják választani a járműveket.

Kecskeméten reggel fél hatkor személyautó és teherautó ütközött. A személygépkocsiba beszorult sofőrt feszítővágóval szabadították ki a tűzoltók. Ezek mellett kidőlt fák, letört faágak, elárasztott pincék, garázsok, udvarokba, házakba betört víz miatt hívták a tűzoltókat.

A Netrisk szerint ilyenkor keletkezik a lakáskárok jelentős része

A karácsonyi ünnepek és a szilveszter az egyik legkockázatosabb időszak lakásbiztosítási szempontból, a nyári viharszezonhoz hasonlóan – hívta fel a figyelmet a Netrisk. A biztosítási portál kiemelte:

fokozott óvatossággal kell használni a karácsonyi gyertyákat, mécseseket, csillagszórókat, mivel ebben az időszakban megkétszereződik a tűzesetek száma.

Az ünnepek alatt a gyertyákra, mécsesekre, csillagszórókra, zárlatos fényfüzérekre is figyelni kell, de a fűtőberendezések, például a kályhák is sok lakástűz forrásai. A karácsonytól függetlenül érdemes füstjelzővel, illetve a gázfűtés esetén hitelesített, megbízható szén-monoxid-érzékelővel felszerelni az ingatlant.

Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója közölte: társaságánál az idén kötött új lakásbiztosítások átlagos éves díja december közepén elérte a 35 ezer forintot. Sok biztosítás díja az éves inflációval emelkedik – emlékeztetett a szakember, aki szerint érdemes lesz mindenkinek elővennie a lakásbiztosítását, mert lehetnek a meglévőnél kedvezőbb új ajánlatok, és jövőre nemcsak az évfordulón, de márciusban is lehet biztosítást váltani.

Rovatok