Index Vakbarát Hírportál

Nyomozás indulhat Orbán Viktor túlárazott honlapja miatt

2023. december 27., szerda 14:31

A primeminister.hu angol nyelvű oldalt magasan a piaci ár felett üzemeltették Hadházy Ákos szerint. Az ügyészség elrendelte a nyomozást.

Karácsonyi meglepetésként értékelte Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, hogy  A IX. kerületi ügyészség elrendelte a nyomozást Orbán Viktor miniszterelnök angol nyelvű honlapja, a primeminister.hu ügyében.

A politikus e portál létrehozásával és működtetésével kapcsolatban tapasztalt visszaélések miatt hűtlen kezelés és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás gyanúja miatt tett feljelentést még 2023. szeptember 4-én. A 75 millió forintos árért létrehozott oldal csak 13 hónapon keresztül működött, pedig 2022 december végéig kellett volna üzemelnie. Ezzel szemben 2022 április 28-án volt a legutolsó bejegyzés. (Azóta a miniszterelnök oldalára irányították át a linket.)

A rendőrség Hadházy szerint azzal az indoklással utasította vissza a feljelentést, hogy az még nem jelent semmit, nem gyanús, ha az állam valamit a piaci ár többszöröséért vesz meg. A rendőrség határozatát felülbíráló kerületi ügyész indoklását szó szerint szó szerint is idézte a képviselő:

A feljelentést, a nyomozó hatóság határozatait és a felülbírálati indítványt megvizsgáltam, és megállapítottam, hogy az ügyben a feljelentés elutasítására megalapozatlanul került sor. A feljelentő az általa bemutatott számításokra és az azok alapjául hivatkozott adatokra alapította a feljelentés tárgyát képező szerződés túlárazottságát, azonban a nyomozó hatóság a határozataiban ezen állítások, számítások cáfolatát nem adta, azok tekintetében ellentmondó adatokra nem hivatkozott, a feljelentésben foglaltak ellenőrzése érdekében semmilyen eljárási cselekményt nem foganatosított. Fentiekre tekintettel a hűtlen kezelés bűntettének gyanúja nem zárható ki, a feljelentésben foglalt tényállítás tisztázása pedig csak nyomozás keretében lehetséges.

A szerződésekbe először nem is adott betekintési lehetőséget a Miniszterelnökség, most ez változott, így – hangsúlyozottan – nem szakértői szemmel úgy látta: a 75 millió gyakorlatilag csak a „technikai feltételeket” fedte le, ez pedig érthetetlen egy olyan honlapnál, ami gyakorlatilag csak a miniszterelnök beszédeinek angol nyelvű fordításait tartalmazta. 

Rovatok