Index Vakbarát Hírportál

Tömegeket érint a BKK, a MÁV-HÉV és a Volánbusz megállapodása

2023. december 29., péntek 18:32

A Budapesti Közlekedési Központ december 29-én, pénteken olyan háromoldalú megállapodást kötött a MÁV-HÉV-vel és a Volánbusszal, amely biztosítja a jelenlegi tarifarendszer megőrzését.

Megszűnik, pontosabban nem hosszabbítják meg a 2023. december 31-én lejáró szerződéssel létrejött, úgynevezett hibrid modellt a HÉV-vonalak és -járatok, illetve az agglomerációs buszjáratok üzemeltetését illetően – írtuk korábbi cikkünkben. Ez alapján a jövőben – 2024 márciusától – csak a MÁV vagy a Volán által értékesített jegyekkel vagy bérletekkel lehetett volna használni a vonatokat, héveket és buszokat Budapesten és az agglomerációban.

A Budapesti Közlekedési Központ közleményében arra emlékeztettek, hogy „a HÉV és az agglomerációs »kék« buszjáratok működtetésével kapcsolatban még 2016-ban egy bonyolult, sok szerződésből álló megállapodáscsomagot kötött Budapest Főváros Önkormányzata és a Közlekedési Minisztérium. Ezek a megállapodások 2023. december 31-én lejárnak, ami azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy január 1-jén megszűnik a jelenlegi áttekinthető és egységes tarifarendszer, valamint nélkülözniük kell az utasoknak az eddigiekben a BKK által nyújtott magas színvonalú szolgáltatásokat (például utastájékoztatást, jegyértékesítést, járműpótlást) az agglomerációs vonalakon”.

A BKK bejelentése szerint a MÁV-HÉV-vel és a Volánbusszal megkötött áthidaló megállapodás lehetővé teszi a jelenlegi szolgáltatások fenntartását, illetve elszámolását, egyúttal érvényben tartja a jelenlegi tarifákat és bevételi elszámolásokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2024. január 1-jétől

A közleményben rögzítették azt is, a hatályos jogszabályok szerint a felek ezt az áthidaló megoldást addig tarthatják fenn, amíg a közszolgáltatókra vonatkozó közbeszerzési értékhatárt a BKK által nyújtott egyes szolgáltatások értéke el nem éri. Az áthidaló megoldás ugyanakkor lehetővé teszi, hogy „január 1-jétől – remélhetőleg a helyzet tartós rendezéséig – az utasok továbbra is a megszokott színvonalú és árú közösségi közlekedési szolgáltatásokat vehessék igénybe”.

Karácsony Gergely: Amíg nem jön egy újabb idióta javaslat...

A főpolgármester is közzétette Facebook-oldalán, hogy „a BKK – Budapesti Közlekedési Központ, a MÁV-HÉV és a Volánbusz megállapodott, hogy a BKK továbbra is biztosítja a HÉV és az agglomerációs »kék« buszok működtetésével kapcsolatos szolgáltatásait, így továbbra is érvényes marad a Budapest-bérlet a városhatáron belül a MÁV, a HÉV és a Volánbusz járatain is”.

Mindaddig, amíg nem jön egy újabb idióta javaslat a kormányoldal részéről...

– jegyezte meg Karácsony Gergely.

Rovatok