Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosak a falusi csok módosításai: jelentősen nőtt a támogatás összege

2023. december 29., péntek 10:19

Megjelent a Magyar Közlönyben a falusi csok módosításáról szóló rendelet, amely így januártól érvényes.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet egyik legfontosabb módosítása, hogy több millió forinthoz juthatnak azok a családok, amelyek meglévő ingatlanjukat szeretnék korszerűsíteni, illetve bővíteni. A vásárlással egybekötött korszerűsítésnél egy gyermek után felvehető összeg 1, két gyermek után 4, három vagy több gyermek után 15 millió forint lesz.

Meglévő ingatlanok bővítése, korszerűsítése esetén ez az összeg egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 2 millió forint, míg három vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint.

Hitelkombinációk a falusi csokon belül  

A falusi csokról már korábban is tudni lehetett, hogy 2024. január 1-től kombinálható lesz nemcsak a babaváró hitellel, hanem a szintén januártól induló csok plusz hitellel is – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályból.

A támogatott, 3 százalékos lakáshitellel kapcsolatban fontos változás, hogy a korábbiakkal ellentétben a felvehető hitelösszeg akkor sem fog megfeleződni, ha már meglévő ingatlant szeretnénk bővíteni, korszerűsíteni. Ez azt jelenti, hogy két gyermek után minden esetben legfeljebb 10, három vagy több után pedig 15 millió forintnyi kölcsönt lehet majd igényelni.

Az ország 2630 településen elérhető támogatást a kormány korábban már átalakította. A január 1-től érvényes falusi csok szabályozására azért volt szükség, hogy összefésüljék a 2024-től igényelhető csok plusz előírásaival. 

Rovatok