Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor lépett, kinevezte az egészségügy egyik legfontosabb vezetőjét

2023. december 29., péntek 08:22

Az év végéhez közeledve több változás is történt az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőségében. Az átrendeződés és a mintegy egyhónapos átmeneti időszak után Orbán Viktor most új vezetőt nevezett ki az egészségügyi csúcsszerv élére.

Pintér Sándor javaslatára Révész Jánost nevezte ki Orbán Viktor az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) élére. Az országos kórházi főigazgató megbízatása 2024. január 1-jén lép életbe – derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyből

Az új vezető a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház éléről érkezik, az intézményt 2018-tól vezette, míg azt megelőzően a megyei kórház Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centrum centrumvezető főorvosa volt.

Nem lesz könnyű dolga

Az elmúlt hetekben sorra érkeztek a hírek az OKFŐ körüli átrendeződésekről, november 30-án azonnali hatállyal váltották le a korábbi vezetőt, Jenei Zoltánt. A döntés hátterében vélhetően gazdálkodási problémák álltak, mint arról korábban beszámoltunk: a Magyar Államkincstár adatai szerint november végén 130 milliárd forint volt a kórházak adóssága, ezzel minden eddigi negatív rekordot megdöntöttek az egészségügyi intézmények.

Nem sokkal Jenei Zoltán felmentése után derült ki, hogy Tóbiás Tamás gazdasági és Miklovicz Zoltán informatikai főigazgató-helyettesnek is távoznia kell, ezt a lépést már Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) megbízott főigazgatója javasolta Orbán Viktornak.

Augusztusban az Indexnek adott interjúban Velkey György, a Magyar Kórházszövetség vezetője is elismerte, hogy az egészségügyben kialakult helyzet aggasztó, álláspontja szerint a kórházi adósság akkor vállalható, ha nincs.

„Nem tudok olyan összeget mondani, amivel elégedett lennék, azt szeretném, hogy a kórházak ne tartozzanak senkinek” – fogalmazott a Bethesda Gyermekkórház vezetője.

Rovatok