Index Vakbarát Hírportál

Átalakul az Árfigyelő, újabb termékkategóriák jönnek

2023. december 30., szombat 15:29

Az ételallergiások által leggyakrabban fogyasztott laktóz- és gluténmentes termékek és a marhahús is bekerül a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett online Árfigyelő rendszerbe – közölte a szervezet.

A közlemény szerint a bővüléssel január közepétől már 78 termékkategóriában – ami napi szinten több mint 1300 élelmiszerterméket jelent – hasonlíthatják össze az árakat a vásárlók. Hozzátették, hogy „az Árfigyelő az év utolsó óráiban, szilveszter előtt is csökkenti az árakat, használatával a magyar családok pénzt és időt spórolhatnak”.

„Magyarországon több mint 3 millióan élnek valamilyen élelmiszer-intoleranciával vagy élelmiszer-allergiával, nekik hamarosan célzottan is segít a www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető online Árfigyelő” – olvasható a közleményben.

A Magyar Közlöny december 29-i számában megjelent a gazdaságfejlesztési miniszter rendelete, amelynek értelmében a kihirdetést követő 15. napon újabb 16 termékkategóriával bővül a nemzeti versenyhatóság által működtetett rendszer. A versenyhivatal kiemelte: az online Árfigyelő rendszer – illetve a célzott kormányzati és egyéb intézkedések – kevesebb mint hatodára törték le az élelmiszer-inflációt.

„A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint az élelmiszerek árának emelkedése 2023 novemberében 7,1 százalék volt, ami gazdaságtörténeti szempontból is rendkívül dinamikus csökkenést jelez a 2022 decemberében mért 44,8 százalékos adathoz képest” – hangsúlyozták, azzal együtt, hogy az Árfigyelőben megfigyelt termékkategóriák több mint 80 százalékában csökkentek az árak a július 1-jei indulás óta.

Rovatok