Index Vakbarát Hírportál

Jövő héttől ismét jön a csapadékos idő, úton az újabb áradás?

2023. december 30., szombat 13:40

A déli határhoz közelít a Duna magyarországi árhullámának tetőzése, a fővárosban az előrejelzettnek megfelelően az éjjeli órákban leapadt a víz 645 centiméter alá, így az alsó rakparton megkezdődhetett a takarítás - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A legfrissebb előrejelzés szerint vasárnaptól újra csapadékosabb idő valószínű, jövő péntekig területi átlagban számottevő csapadék (30-80 milliméter) a Felső-Duna és a Felső-Tisza vízgyűjtőin várható, máshol általában 5-30 milliméter eshet. A napi középhőmérséklet a legtöbb vízgyűjtőn jellemzően nulla fok fölött alakul, így nagyrészt esőre, záporesőre lehet számítani – tájékoztatott az OVF.

Közleményükben kitértek arra is, hogy

„A következő napokban a Duna hazai szakaszán általában további apadás várható, említésre méltó vízszintemelkedésre csak a jövő hét közepétől, a több helyen számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás” – emelték ki.

Mint azt már korábban megírtuk: az apadásnak köszönhetően december 31-től újra használhatják a budapesti autósok az alsó rakpartokat.

Mi a helyzet a Tiszával?

A Tiszán a hét közepére érkezett árhullám jelenleg Tokaj térségében tetőzik pár centiméterrel az első fokozat alatt. A legfrissebb előrejelzések szerint első fok körüli vagy a fölötti tetőzés várható a Tiszapalkonya-Szolnok szakaszon.

A Tisza Tisza-tó alatti szakaszának magas mederteltsége és a Maroson érkező kisebb árhullám hatására a folyó Szegednél az év utolsó és a jövő év első napján megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart szintjét (560 centiméter).

A következő napokban a Tiszán és mellékfolyóin az árhullámok fokozatosan levonulnak, említésre méltó vízszintemelkedésre csak a jövő hét közepén, a több helyen számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás, ekkor a vízállások a Bodrogon az első fokozat fölé emelkedhetnek.

Rovatok