Index Vakbarát Hírportál

Óriásdaru érkezett a nagymarosi állomásra, ahol kisiklott és felborult egy tehervonat

2023. december 31., vasárnap 09:13

Folyamatban van a műszaki mentés Nagymaros és Verőce között. A MÁV szerint vasárnap biztosan nem, de lehet, hogy még hétfőn sem indulhatnak el a vonatok a szakaszon.

Kisiklott és felborult egy tehervonat több kocsija a nagymarosi állomáson – számoltunk be a balesetről szombaton.

A MÁV vasárnap reggel azt közölte az MTI-vel, hogy folyik a műszaki mentés Nagymaros és Verőce között. Vasárnap biztosan nem, de lehet, hogy még hétfőn sem indulhatnak el a vonatok a szakaszon. A MÁV szakemberei az éjszaka is dolgoztak Nagymarosnál, ahol szombat kora délután kisiklott kilenc vasúti kocsi.

A daruzás megkezdése előtt a felsővezetéket vissza kellett bontani, a késő este megérkezett óriásdaru segítségével a kisiklott kocsikból hármat már visszaemeltek. A 23 vagonból álló szerelvény többi kocsijából tizenegyet továbbszállítottak Szob felé, illetve a hátul lévőket elvontatták Verőcére.

A baleset következtében jelentősen rongálódott a vasúti pálya, a jelzőberendezések, váltók is. Várhatóan csak a kocsik visszaemelése, elszállítása után állapítható meg az okozott kár mértéke és a helyreállítás ideje, a műszaki mentés és a helyreállítás több napig tarthat – áll a közleményben.

Hangsúlyozták, a vasúttársaság szakemberei arra törekednek, hogy legalább egy vágányon minél előbb megindulhasson a közlekedés. Addig pótlóbuszok szállítják az utasokat Vác és Szob között, a vonal Vác fölötti szakaszán hosszabb eljutási időkre kell számítani. A Nyugati pályaudvar és Vác között a vonatok megszokott menetrendjük szerint közlekednek.

A szobi Z70-es vonatok, illetve a késő esti, éjszakai szobi S70-es vonatok nem közlekednek. Vác-Verőce-Nagymaros-Szob között a Volánbusz elfogadja a vasúti menetjegyeket és bérleteket. A Metropolitan EuroCity vonatok szerelvényei Szobról fordulnak vissza Pozsony felé.

A Metropol EuroNight, a Báthory és a Hungária EuroCityk kerülő útvonalon, Hegyeshalom, Rajka felé, felől közlekednek, így nem érintik Vác, Nagymaros-Visegrád, Szob, Stúrovo (Párkány), Nové Zámky (Érsekújvár) állomásokat.

Rovatok