Index Vakbarát Hírportál

Újabb magyar városban tiltották be a szilveszteri tűzijátékozást

2023. december 31., vasárnap 12:27

Tata mellett a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok valamennyi telephelyének környékén is tilos a petárda és tűzijáték használata. A korlátozás megszegése rendőrségi feljelentést és pénzbírságot vonhat maga után.

Magyarországon december 31-én este 6 óra és január 1-jén reggel 6 óra között lehet felhasználni az úgynevezett 3-as osztályba sorolt tűzijátékokat és pirotechnikai eszközöket. Ugyanakkor néhány magyar városban úgy döntöttek, hogy az állatok védelme érdekében korlátozást vezetnek be – írja a Komárom-Esztergom vármegyei hírportál.

Tata mellett a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok valamennyi telephelyének környékén tilos a petárda és tűzijáték használata.

A korlátozás megszegése minden esetben rendőrségi feljelentést von maga után.

A pontos helyszíneket a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok közösségi oldalánosztotta meg.

Az állatok védelmében döntöttek

Tatán már 2018-ban elindult egy civil kezdeményezés arról, hogy november 1. és február 28. között tilos a 2-es és a 3-as besorolás alá eső pirotechnikai eszközöket használni. A döntést  az Öreg-tavon telelő vadludak védelmében hozta meg a városvezetés.

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy a petárda birtoklása és felhasználása továbbra is tilos. A korlátozás megszegése 150 000 forintig terjedő pénzbírsággal járhat. A felrobbanó petárda rendkívül veszélyes, használata súlyos és maradandó sérüléseket okozhat. 

A Rózsavölgyi Szalon Arts & Café egy különleges kezdeményezést indított, amelyben arra kérték a  magyarokat, hogy a szilveszteri mulatozás közben a házi kedvencekre is gondoljanak. Felhívásukban úgy fogalmaztak, hogy az állatok számára a folytonos durrogtatás szinte olyan, mint maga a háború.

Rovatok