Index Vakbarát Hírportál

Navracsics Tibor új feladatot kapott, el is indult a munka

2024. január 2., kedd 09:19

Munkába állt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, aki január elsejével saját tárcát kapott Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium néven.

Mint megírtuk, elsőként tavaly októberben jelentek meg olyan hírek a sajtóban, miszerint átalakulhat a magyar kormány, és saját tárcát kaphat Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, aki akkor úgy nyilatkozott: már tárgyalnak erről Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Később a parlament honlapján is megjelent egy törvénytervezet, amelyből kiderült, hogy az új tárca a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium nevet fogja viselni.

A minisztériumról az Országgyűlés tavaly december közepi ülésén döntöttek a képviselők, 112 igen szavazattal, 34 ellenvoks és 15 tartózkodás mellett. Ennek értelmében január 1-től a Miniszterelnökségből történő kiválással kezdte meg működését az önálló Területfejlesztési és Közigazgatási Minisztérium.

Ahogy az Index korábban közölte, a módosítás tartalmazza a fejlesztéspolitikai intézményrendszer szervezeti keretei között létrejövő Nemzeti Fejlesztési Központ január 1-től ellátandó feladatait is.

Navracsics Tibor az új tárcával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ahhoz két nagy terület, az államigazgatás, valamint az önkormányzati igazgatás kerül. Mint kiemelte, sok szempontból eltérő logikájú területekről van szó, de nagy lehetőséget lát abban, hogy a két rendszer között megtalálják a találkozási pontokat.

A munka pedig január elsejével megkezdődött, amire Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is emlékeztetett, miután kedden a Facebook-oldalán osztott meg egy képet, amelyen rajta kívül a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium hat államtitkára látható: 

A munka elkezdődött!

– írta a fotóhoz Navracsics Tibor.

Rovatok