Index Vakbarát Hírportál

Tényleg megnyíltak a pénzcsapok, újabb uniós forrás érkezett Magyarországra

2024. január 2., kedd 15:23 | aznap frissítve

Újabb 170 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra – jelentette be Facebook-oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.

Varga Mihály néhány nappal ezelőtt közölte, hogy 300 milliárd forint uniós forráshoz jutott hozzá Magyarország.

Ezzel az elmúlt öt napban összesen 470 milliárd forint hazánknak járó uniós forrást kaptunk meg: múlt hét csütörtökön 779,5 millió euró (300 milliárd forint) érkezett a helyreállítási forrásokból, ma pedig 445 millió eurót (170 milliárd forintot) utaltak a 2021–2027-es uniós költségvetési időszak keretéből. Ebből 240 millió euró az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz, 205 millió euró a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz fejlesztéseit segíti

– fejtette ki a pénzügyminiszter.

Az Európai Bizottság decemberi döntése alapján a 2021–2027 közötti kohéziós alapból a Magyarországnak járó 22 milliárd euróból 10 milliárd eurót szabadítanak fel.

Megelőlegezték a költségeket

Az Európai Bizottság január 2-án átutalta a korábban blokkolt 2021-2027-es kohéziós források első részét, 445 millió eurót. Ezzel elindulhat az új fejlesztési időszak operatív programjainak uniós refinanszírozása – olvasható a kormany.hu-n elérhető közleményben, amelyből az is kiderült, hogy a fejlesztési programok megvalósítását a kormány már 2021-ben megkezdte, a költségeket eddig hazai forrásból előlegezte meg.

Közel 9300 darab támogatási szerződés került megkötésre mintegy 1600 milliárd forint értékben a terület- és településfejlesztési, a digitális, a közlekedés- és gazdaságfejlesztési programokban, a kifizetett támogatások összege pedig meghaladja az 1200 milliárd forintot.

A közlemény szerint a források kifizetése elől tavaly decemberben hárult el egy jelentős akadály, amikor az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítését célzó vállalások teljesítését elismerte az Európai Bizottság. Ezzel elérhetővé vált mintegy 10 milliárd euró kohéziós forrás Magyarország számára.

Kitértek arra is, hogy a ma érkezett forrásokon kívül Magyarország 2023. december 29-én kapta meg a Helyreállítási Terv (RRF) elfogadott módosításával felvett 3,9 milliárd eurós hitel előlegét, mintegy 780 millió eurót. A REPowerEU csomag részeként megérkezett összeg Magyarország energetikai megújítását és a zöld energiafelhasználás további elterjesztését támogatja.

Rovatok