Index Vakbarát Hírportál

A rendőrség szerint jogszerűen zajlott a szilveszteri tűzijátékozás a Vörösmarty téren

2024. január 4., csütörtök 10:40

A kormányrendeletnek megfelelően, jogszerűen zajlott a szilveszteri tűzijátékozás Budapesten a Vörösmarty téri karácsonyi vásár elkerített területén a rendőrség szerint, dacára annak, hogy a rakéták többször is a tömegbe csapódtak, és apróbb sérüléseket is okoztak.

Jogszerű volt a szilveszteri tűzijátékozás a Vörösmarty téren a rendőrség közlése alapján, a helyszínen karácsonyi vásárt szervező cég pedig bár nem szervezett tűzijátékot december 31-re, mégis felkészültek rá, ez előzhette meg a komolyabb bajt – közölte az RTL Híradó.

A csatorna szilveszterkor Budapesten, a Vörösmarty téren forgatott, és rögzítették, amint a téren kordonnal elkerített „tűzijáték-lerakó helyet” alakítottak ki, ahol a résztvevők felhasználhatták a magukkal vitt pirotechnikai eszközöket, mindezt pedig látszólag ellenőrizetlenül tették. Előfordult, hogy a tömegbe csapódtak a szilveszteri rakéták, kisebb sérülések is előfordultak.

A csatornával Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt közölte, hogy „a hatályos szabályok alapján nem kellett a katasztrófavédelemmel egyeztetni a Vörösmarty téren elkerített területről: a polgári célú pirotechnikai tevékenység szabályozása értelmében ugyanis a nagykorú személyek december 28. és 31. között 3. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékot vásárolhatnak, amit a használati útmutatóban foglaltak szerint felhasználhatnak december 31-én 18 óra és január elsején 6 óra között”. Azonban megjegyezte, hogy egy nagyobb szeméthalom kigyulladását a tűzoltóknak kellett megfékezniük. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság is megerősítette az RTL-nek, hogy a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló kormányrendelet alapján a tűzijátékok közterületen engedély nélkül felhasználhatók.

Hozzátették, hogy a rendőröktől senki nem kért segítséget, intézkedés nem történt. A hivatkozott kormányrendeletben ugyanakkor az is szerepel, hogy a tűzijátékok rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen pirotechnikus irányításával használhatók fel. A rendőrség közlése szerint azonban a Vörösmarty téri tűzijátékozás helyszínén nem volt jogszabály szerinti nyilvános rendezvény.

Cégünk mindig az érvényben lévő jogszabály szerint járt el, a jelenlegi szabályozás pedig adott időszakra engedélyezi a lakosság számára a tűzijáték használatát

– írta a karácsonyi vásárt szervező cég, hozzátéve, hogy a látogatók biztonsága érdekében a törvény adta kereteken belül felkészültek az estére, megerősített orvosi szolgálat állt készenlétben, és kordonnal elhatárolt tűzijátékzónát alakítottak ki.

Rovatok