Index Vakbarát Hírportál

Pénteken még kitart a tavaszi időjárás

2024. január 5., péntek 06:00

Pénteken tovább növekszik a felhőzet, az esti órákban többfelé fordulhat elő eső, esetleg zápor. A délire forduló szél többnyire mérsékelt, az Észak-Dunántúlon élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul.

Pénteken megnövekszik a felhőzet, eleinte fátyol-, majd vastagabb felhők érkeznek nyugat felől. Késő délután, este nyugaton és északon kisebb eső, zápor is kialakulhat.

Az Időkép szerint a délies szél a Dunántúlon élénk lehet,

a legmelegebb órákban 8 és 13 fok között alakul a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem valószínű, azonban hangsúlyozták, péntek hajnalban elsősorban délen, délnyugaton helyenként köd, sűrű köd képződik, amely csak a déli órákra oszlik fel.

Habár nincs fronthatás, tünetek mégis jelentkezhetnek

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint pénteken nem érkezik front, azonban az enyhe idő melegfronti tüneteket produkálhat.

Többek között bágyadtabbak, tompábbak lehetünk, éjjel alvászavar, napközben tartós fáradtság jelentkezhet. A szakértők szerint fejfájás, görcsös fejfájás is előfordulhat, a tünetek a szeles dunántúli tájakon fokozódhatnak.

Esős hétvége elé nézünk

Az Időkép szerint hétvégén egy mediterrán ciklon hoz többfelé csapadékot. Szombaton sokfelé esőre, záporokra van kilátás helyenként élénk széllel. Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt, napközben 5 és 15 fok között alakulnak a maximumok. Az ország északi felén visszaesik a hőmérséklet, míg délen enyhe marad az idő.

Vasárnap az ország nyugati, északnyugati felén számíthatunk főleg esőre, északon és nyugaton pedig többfelé hóba, havas esőbe vált a csapadék, néhol ónos eső is eshet. Többfelé erős, viharos lehet az északias szél. Reggel mínusz 1 és 8 fok között alakulhat a hőmérséklet, majd délután csupán egy-két fokot melegedhet az idő.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok