Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor Jacques Delors-ról: Neki volt bátorsága eljönni hozzánk

2024. január 5., péntek 21:58

Orbán Viktor Emmanuel Macron francia elnök meghívására érkezett a néhai francia politikus, Jacques Delors búcsúztatására, ahol arról beszélt, mennyit köszönhetnek neki a közép-európai országok.

„Hálásak vagyunk Jacques Delors-nak azért, amit értünk tett” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a TF1 francia televíziónak Párizsban, ahol részt vett az Európai Bizottság december 27-én elhunyt volt elnökének búcsúztatásán.

A kormányfőt Emmanuel Macron francia elnök hívta meg Jacques Delors búcsúztatójára. Ezt nem mindenki nézte jó szemmel: Daniel Freund, az Orbán Viktor tevékenységét rendre keményen bíráló német zöldpárti politikus például úgy fogalmazott: „Elég bizarr itt látni Orbán Viktort.”

A magyar miniszterelnök méltatta a néhai francia politikust azért, amiért 1989-ben, a kommunista rendszer idején látogatott el Magyarországra.

Az átmenetre készültünk, én az antikommunista ellenállási mozgalomban tevékenykedtem, és neki volt bátorsága eljönni még az első (szabad) választások előtt

– mondta Orbán Viktor, kiemelve, hogy olyan európai vezetőként emlékezhetünk a politikusra, „mint aki harcolt vagy legalább megpróbált tenni valamit a szovjet megszállás alatt lévő közép-európai országok szabadságáért és szuverenitásáért”.

Mi, magyarok nagyon hálásak vagyunk neki azért, amit értünk tett

– tette hozzá.

Rovatok