Index Vakbarát Hírportál

Tarlós István olyan pletykát említett a Fidesz főpolgármester-jelöléséről, amire kevesen számítottak

2024. január 6., szombat 11:12

Interjút adott Tarlós István, a volt főpolgármester a Budapest-bérlet ügyéről, az idei önkormányzati választásokról, valamint Karácsony Gergely és a kormány kapcsolatáról is kifejtette véleményét.

Tarlós István a Budapest-bérlet körül kialakult vitáról – amellyel több cikkben is foglalkoztunk –, kifejtette:

Erről túl sokat nem szeretnék mondani, mert elég jól ismerem a történetet a gyökereitől. Azt is tudom, hogy mikor és hogyan kerültek át a hévek az államhoz. A lényeg, hogy a főváros most elaludt, megvárták, hogy ez a szerződési határidő lejárjon. A fővárosnak nagyon erős jogosítványai voltak. Lázár János túl sokat nem kért a díjemeléssel, négy vagy öt év után ez nem mondható aránytalannak. Nagy hiba, hogy a főváros a határidőt lekéste.

A volt főpolgármester azt nem tudja, hogy voltak-e egyeztetések, és ha igen, azok milyen hangulatban, valamint milyen eredménnyel zárultak. Azt ugyanakkor nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy valamilyen korrekció ne történjen, „mert ennyi ember nem járhat rosszul”.

Tarlós István nem hiszi, hogy a kormány részéről történne a korrekció: „Lázár Jánossal nem vagyunk egymásnak éppen nagy hódolói, a mi kapcsolatunk a központi költségvetésen és a forrásmegosztáson romlott el, de amennyit most Lázár korrigálni akart a díjon, nem volt egy elfogadhatatlan vagy indokolhatatlan összeg”.

Vitézy Dávid mint közös jelölt?

Tarlós István nem tudja, hogy ki lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje az idei önkormányzati választásokon, de a Hír TV Napi aktuális című műsorában „érdekes motívumként” megjegyezte:

Pletykaszinten először merült fel, hogy netán előfordulhat, hogy közös jelöltje lesz egy ellenzéki pártnak és a kormánypártnak. Ilyen még nem volt.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy Vitézy Dávidra gondolt-e – akivel az LMP tárgyal az indulásról –, Tarlós István elárulta: amikor együtt dolgoztak a közlekedési szakemberrel, nem feltétlenül voltak kompatibilis személyiségek, „de Vitézy egy kreatív ember volt akkor is”. Nem mindig egyezett a véleményük, viszont tíz év eltelt azóta, és ha nem is mindenben, „sok mindenben változhatott” Vitézy Dávid.

A volt főpolgármester elmondta, ha lenne egy erős pénzügyi helyettes Vitézy Dávid mellett, valamint a hivatal vezetését egy olyan főjegyzőnek adná, akiben megbízik és az rutinos ezen a területen, „akkor ad absurdum nem opponálnám a jelölését, de ez nem azt jelenti, hogy javaslom”.

Tarlós István arra is felhívta a figyelmet, hogy a főpolgármester portfóliója sokkal szélesebb, mint a közlekedési terület, így „ha valaki kreatív a közlekedésben, az szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy jó főpolgármester legyen”. A volt városvezető rámutatott, hogy „a főpolgármester személyétől függetlenül valamilyen mértékig része a nagypolitikának, vannak politikai feladatai is, például, hogyan alakítja a város szellemiségét, milyen zászlók vannak a városházán, milyen kultúrpolitikát folytat”.

„Nem akarok az ellenzéki véleményvezérek ábrándjainak virágoskertjébe gázolni, de…”

Tarlós István úgy gondolja, Karácsony Gergely nem szerencsésen alakította a kormánnyal való kapcsolatát.

Olyan a világon nincs, hogy valaki az egyik nap sóval akarja behinteni a kormány helyét, a másik nap meg odamegy és nyújtja a kezét, hogy jaj, Istenem, inkább legyünk barátok és adjatok egy kis pénzt. Ilyen egyszerűen nincs. Az együttműködés lehetőségét nem szabad a kormánnyal felszámolni

– hangsúlyozta a volt főpolgármester, hozzátéve: „nem akarok az ellenzéki véleményvezérek ábrándjainak virágoskertjébe gázolni, de nekem is voltak, legalábbis négyszemközt, a miniszterelnök úrral éles vitáim. Mindig találtunk megoldást, az együttműködés mindig megvolt. Abban a szűk évtizedben ennek volt is eredménye, aki leltárt csinál, kénytelen elismerni legalább otthon, a kuckó előtt üldögélve, önmagában.”

Tarlós István szerint ezt a lehetőséget Karácsony Gergely elszalasztotta, „aminek az egyik, de nem egyetlen oka, hogy a miniszterelnöki címet is opponálta. Itt az ítélőképességével kapcsolatban felmerülhetnek kérdések”, ráadásul „a miniszterelnöki kampányban olyan dolgok hangzottak el – nem azt mondom, hogy nehezen megbocsáthatók, mert legyünk megbocsátók –, amelyek látványosan nem javítják az együttműködés feltételeit”.

Tarlós István úgy látja, az ellenzéki vezetés, elsősorban a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc kicsit magára hagyta Karácsony Gergelyt, „a főpolgármester úr mozgástere nem túlságosan tág. Amikor látványosan vagy érthetetlenül rossz döntést hoz vagy nyilatkozatot tesz, nem biztos, hogy a saját kútfejéből pattan ki. Még az is elképzelhető, hogy ettől sokat szenved, de hát ez az ő problémája”.

A volt főpolgármester szerint az sem biztos, hogy a kormány–főváros kapcsolat megromlásáért egyedül Karácsony Gergely tehető felelőssé, „de az a szerencsétlensége, hogy mindez mégis az ő nevéhez kötődik”. Tarlós István leszögezte, meg kell gondolni, hogy ki meddig megy el a kormánnyal való gyűlölködésben, mert azok után, amik elhangzottak Karácsony Gergelytől, „nem talál olyan kormányt a világon, amely túl barátságosan viszonyulna az együttműködéshez”.

(Borítókép: Tarlós István 2023. július 11-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok