Index Vakbarát Hírportál

Egyre nagyobb a hó az ország nyugati részén

2024. január 7., vasárnap 17:01 | aznap frissítve

Zúzmara és hó borítja a Kőszegi-hegység legmagasabb pontját. A 882 méter magas Írott-kőn a hőmérséklet mínusz 4 fok alatt alakul, amelyhez csaknem 100 kilométer per órás széllökések is társulnak.

A Hungaromet előrejelzése szerint vasárnap nyugat, északnyugat felől terjeszkedve a Dunántúlon az esőt (és az átmeneti ónos esőt) egyre nagyobb területen váltja fel hószállingózás, átmeneti, gyengülő havazás.

A havazás a Kőszegi-hegység legmagasabb pontját már biztosan elérte. A 882 méter magas Írott-kőn már 3-5 centiméteres hótakaró borítja a tájat.

Az Időkép beszámolója szerint a zúzmarától és hótól fehéredő hegyen a hőmérséklet mínusz 4 fok alatt alakul. A hideghez hozzájárulnak a 100 kilométer per órás széllökések is, amelyek miatt akár mínusz 16-18 fokosnak is érezhetjük a levegőt odafent.

A közösségi médiában fellelhető beszámolók szerint már Zala vármegyében is több helyen havazik, köztük Zalaszentgróton, Zalaháshágyon és Zalacsábon.

Az előrejelzések szerint vasárnap este a halmazállapot-váltást követően a legtöbb helyen gyorsan szűnik a csapadék. Hétfőn már inkább csak a Duna vonalának térségében és délen fordulhat elő hószállingózás, kisebb havazás.

A lehulló hó mennyisége várhatóan dél, délnyugat felé haladva növekszik, vastagsága vasárnap éjfélig jellemzően lepel és 2 centiméter között valószínű, de délnyugaton, kiemelten a Dráva mentén a hétfő déli órákig helyenként akár a 3-5 centimétert is elérheti. Vasárnap egyre nagyobb területen lefagyhat a korábban lehullott csapadék.

Rovatok