Index Vakbarát Hírportál

Újévi fogadalmak a házasságért, amik működnek

2024. január 7., vasárnap 09:52

Januárban sok megromlott házasság borul fel, a foghíjas karácsonyfa, a kiszakadt bejgli csak az utolsó csepp, ami a válókeresetek benyújtását indukálja az új év első napjaiban. Már elsején sokan keresték meg Galambos Balázs mediátort, a Szépen Válj El Válásközpont alapítóját.

Az évkezdő váláscunami mérséklésére már az év utolsó hónapjában szerződésben szokták rögzíteni a krízisbe került párok újévi fogadalmait, amit a mediátor elmondása szerint a többség be is tart. A mediációk során felmerülő problémákra reagálva a férfiak jellemzően azt ígérik meg, hogy szebben fognak beszélni feleségükkel, felelevenítik az udvarlás időszakát közös programokkal, segítenek a gyerekek körüli teendőkben, illetve biztosítják társuknak a heti énidőt. A nők férjüknek tett fogadalmaiban általában a több szex, a gyakoribb minőségi időtöltés, a férfi elismerése, és hobbijának tiszteletben tartása szerepel.

Galambos Balázs elmondása szerint a Szépen Válj El Válásközponthoz fordulóknál már az első beszélgetésük alatt 10-ből 4-5 pár gondolkodását sikerül megfordítani, és azon kezdenek el dolgozni, hogy hogyan menthető meg a házasság, a kapcsolat: ez a törekvés olyan 90 százalékuknál sikerrel jár.

Nem a megcsalás miatt mennek szét

Ezres nagyságrendben fordultak eddig hozzájuk, 60–70 százalékuknál már történt megcsalás, a férfiaknál és a nőknél ugyanolyan arányban. A konzultációkon mégis arra derül fény, hogy nem ez jelenti a probléma forrását, aminek a félrelépés a szakember szerint inkább tünete, következménye.

A válást akkor lehet elkerülni, ha van még szeretetbázis, ahova nyúlni lehet

‒ emelte ki, hozzátéve: persze a tisztelet is alappillére a kapcsolat fenntartásának.

A magyarországi statisztikák szerint a tévhitekkel ellentétben nem hét év a fordulópont, a legtöbb frigy 3–7 évvel az esküvő után bomlik fel. A gyermekneveléshez köthető megváltozott élethelyzetek során borul fel a korábban jól működő párkapcsolati dinamika. Az első gyermek születésénél az jelent erőpróbát, hogy sokan nem készülnek fel arra, hogy ez olyan 24 órás feladatot jelent, amiben a felnőttek igényei háttérbe szorulnak. „Ha ebben nem tudnak jól együttműködni, krízisbe kerül a házasság. Sok kisgyermekes anyuka ekkor nyújtja be a válókeresetet” ‒ ismertette a mediátor.

A következő életszakasz – amikor szintén megszaporodik a bontóperek aránya – az, amikor a nő a gyesről visszatér a munkába. A válás mellett döntők elmondása szerint az új évvel új életszakaszba akarnak lépni, újra szerelemre vágynak. „Azzal nem számolnak, hogy a szenvedély egy idő után minden kapcsolatban alábbhagy, és dolgozni kell annak fenntartásán. A gyermekneveléssel természetes módon más kerül a fókuszba”‒ egészítette ki.

Az ügyfeleik döntő többsége a 35–50 közötti korosztályba tartozik, akik 2–8 éves gyermeket nevelnek. A következő korcsoport, ahol gyakori a válás kezdeményezése, az az 50–55 év közöttieké. A középkorúak a gyerekek kirepülése után úgy érzik, hogy házasságuk is kiüresedett. „Ez ott fordul elő, ahol anyaként és apaként működtek együtt” ‒ magyarázta a szakember, hozzátéve: vannak módszerek, amikkel ezt el lehet kerülni.

A házasság megújításának receptje

A mediátor szerint ehhez a párkapcsolat megújításán folyamatosan dolgozni kell, aminek négy alapköve van: az érzelem fenntartása, a minőségi kommunikáció, a rendszeres szex és az erős szövetség. „A vágyakat és elvárásokat mindezeknél tisztázni kell a következő keretek között: ki mit vár el, mit tesz bele, illetve mit nem tűr el” ‒ emelte ki Galambos Balázs.

A házasságátvilágító auditokon ezeket a sarokpontokat lefektető, 15–20 oldalas kapcsolati szerződést készítenek, amit követve többen elkerülték, hogy kenyértöréssel záruljon az ünnepi időszak. A szakember felvetésünkre leszögezte: a módszert mindenképp mediátor, pszichológus vezetésével lehet alkalmazni, hiszen vannak olyan kényes kérdések, amikből átgondolatlan kommunikációval könnyen vita alakulhat ki.

„Az új évben a legtöbben átgondoljuk, miben szeretnénk változtatni, nem véletlen, hogy már elsején csörgött a telefonom” ‒ árulta el a mediátor. Az első hívás egy hatgyermekes anyukától érkezett, aki megelégelte, hogy tíz éve minden feladat rá hárul, és 37 évesen fiatalnak érzi magát ahhoz, hogy ne legyen saját élete. A tapasztalataik szerint a január első napjaiban történő megkeresések jellemzően hirtelen felindulásból történnek, többségük mögött nincs megalapozott döntés.

Az Amerikai Egyesült Államokban az év első munkanapját Divorce Daynek, azaz a válások napjának is nevezik, mivel ekkor nyújtják be a legtöbb válókeresetet, az adatok szerint hazánkban sincs ez másként. A szeretet ünnepe valójában sok családban nem olyan harmonikusan zajlik le, mint ahogy a reklámokból kirajzolódik.

Felbomolhat a házasság, ha elszakadt a bejgli

A mélyinterjúk tanúsága szerint az ünnepek alatti veszekedések vezettek az ilyen hirtelen elhatározásokhoz.

Karácsonykor gyakran óriási vita kerekedik abból, hogy elszakadt a bejgli, vagy csúnya fenyőfával állított haza a férj

‒ szemléltette, kiegészítve azzal, hogy ez leginkább az utolsó csepp a pohárban, amivel az elkendőzött, felgyülemlett problémák felszínre kerülnek. December az egyik legstresszesebb időszak, a projektzárások, az ajándékok beszerzése, az ünnepekre való rohanós készülődés a legtöbb ember számára mentális erőpróba. Mindezt fokozza a rokonsággal való találkozás, ami során szintén gyakran alakulnak ki nézeteltérések. „Szintén a szétválás okai között említik, ha a családból, anyóstól érkező kritikáktól nem védi meg a férj a feleséget, vagy fordítva” ‒ folytatta a mediátor, hozzátéve, hogy ügyfeleiket már az év utolsó hónapjában felkészítik a házasságok szempontjából sérülékeny időszakra.

Azok a párok, akik decemberben kapcsolatmegújító szerződést kötöttek, megpróbálják ugyan az elvárt pontokat betartani, de vannak olyan ígéretek, amelyek az új évben mégsem teljesülnek. A tapasztalatok szerint a párok számára a legnehezebb az olyan fogadalmakat betartani, mint a „szebben fogok beszélni a feleségemmel" vagy az „elismerem a férjem szakmai teljesítményét" ‒ Galambos Balázs ezt azzal magyarázta, hogy a többi cselekvésorientált feladatot könnyebb végigvinni, de amihez a személyiségünket kell finomhangolni, az több időt vesz igénybe. „A visszajelzések alapján pedig az ilyen módszerekre nagy szükség van, hisz 100-ból olyan 30 házasság lehet, ami valóban jól működik, és ugyanennyi lehet, ami a válás közeli állapotban van” ‒ összegezte a szakember.

(Borítókép: Costfoto / NurPhoto / Getty Images Hungary)

Rovatok