Index Vakbarát Hírportál

Helyi népszavazásokhoz kötné a nagyberuházásokat a Jobbik

2024. január 8., hétfő 17:47

Helyi népszavazásoktól tenné függővé a magyar nagyvárosokban vagy azok környékén tervezett nagyberuházásokat a Jobbik-Konzervatívok – jelentette ki Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfőn Szegeden.

A párt alelnöki posztját is betöltő politikus a szegedi városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a hírekből kiderült, hogy a harmadik világ állampolgárai keresnek ingatlanokat Szegeden és környékén.

Amennyiben a tervezett gyárak megépülnek, nem feltétlenül lesz annyi munkavállaló, amennyi álláshelyet meghirdetnek majd ezekben az üzemekben – közölte a képviselő.

Z. Kárpát Dániel szerint vannak „gyenge és enervált próbálkozások”, melyek azt igyekeznek elhitetni, hogy majd Békésből és máshonnan fognak nagy tömegben Szegedre buszoztatni munkavállalókat.

A politikus azonban valószínűbbnek tartja, hogy a környező megyék és országok magyar munkavállalói helyett inkább a harmadik világ polgárai fognak itt tömegesen megjelenni.

„A Jobbik nemet mond a szervezett vendégmunkásimportra” – hangsúlyozta az alelnök.

A párt magyarkvóta-javaslata rögzíti, vissza nem térítendő támogatást a magyar adófizetők pénzéből kizárólag olyan multicég kaphat, amely vállalja, legalább 95 százalékban az Európai Gazdasági Térségen belüli, tipikusan magyar munkavállalókat alkalmaz

– közölte.

Z. Kárpát Dániel kifejtette, a fejlesztéseket csak akkor tartják megvalósíthatónak, ha minden környezet- és munkavédelmi előírást betartanak, a helyi népszavazásokat pedig azért szükségesek, hogy az adott közösség tagjainak legyen beleszólása a nagyberuházások megvalósításába.

A politikus leszögezte, a kezdeményezés nem a városvezetés vagy a helyi közösségek vezetése ellen irányul, mint fogalmazott, a kormánynak címzik azt az üzenetet, hogy tegye lehetővé, hogy országszerte helyi népszavazások erősítsék meg a nagyberuházások létesítését.

Rovatok