Index Vakbarát Hírportál

Budapest-bérlet: az LMP állítja, hogy Karácsony és Lázár már megegyeztek

2024. január 9., kedd 21:14

Kanász-Nagy Máté, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezető-helyettese a HírTV műsorában azt mondta, szerintük műbalhé zajlik a Budapest-bérlet ügyében, és Lázár János miniszter valójában már korábban megegyezett Karácsony Gergely főpolgármesterrel.

December 20-án derült ki, hogy BKK-bérletek ügyében nem sikerült megegyeznie Lázár János közlekedési miniszternek és Karácsony Gergely budapesti főpolgármesternek egy elszámolási vita miatt, ezért kérdésessé válhat az, hogy a bérlet érvényes lesz-e az agglomerációból érkező járatokon. Az ügy legfrissebb fejleménye az, hogy kedden Lázár János egy végső ajánlatot tett Karácsonynak, amire a budapesti főpolgármester sajtótájékoztatón reagált.

Kanász-Nagy Máté kedd este a HírTV Napi Aktuális című műsorának vendége volt. Amikor az ügyről kérdezték, azt mondta, hogy

ez az egész „show-műsor” lehet, és valójában már régen megszületett egy Lázár–Karácsony-paktum, csak a két politikus most még „csinálja a cirkuszt”.

Ungár Péter, az LMP politikusa korábban azt mondta Lázár János ajánlatáról, hogy az a BKK csődjéhez vezetne. Kanász-Nagy Máté ezzel egyetértett, és azt is megjegyezte, hogy szerinte a miniszter „nagy sanyargatója” a fővárosnak, ugyanakkor furcsának nevezte Karácsony Gergely reakcióját is.

Amit bejelentett Lázár János, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy–másfél millió közlekedő nem fizetné meg a BKK-bérletet, mert érvényes lenne a Lázár-féle koncepcióban az országbérlet vagy a vármegyebérlet, tehát óriási kiesést szenvedne el a BKK, ez egyértelmű csőd. De nem azt mondja Karácsony Gergely, csődbe viszi Lázár János a BKK-t, hanem azt mondja, ez egy jó irány

– fogalmazott a HírTV szerint Kanász-Nagy Máté. 

A politikust megkérdezték még, mint gondol arról, hogy Szabó Tímea, a Párbeszéd–Zöldek politikusa amiatt kritizálta a pártot, hogy beállhatnak egy Karácsony Gergely ellen induló jelölt mögé. Kanász-Nagy Máté erre azt válaszolta, hogy egy politikai pártnak az a feladata, hogy jelölteket nevezzen meg, programot alkosson, és legyen víziója, hogy milyen fővárost képzel el – még akkor is, ha ez egyes politikusoknak nem tetszik.

Rovatok