Index Vakbarát Hírportál

„Üzleti titok” – válaszolta a kormány arra, miért ilyen drága a karácsonyi vásár Budapesten

2024. január 9., kedd 21:02

Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képiviselője a parlamentben nyújtott be írásbeli kérdést arra, hogy a Vörösmarty téren miért került többe a hot dog, mint a bécsi vásár legdrágább étele. A kormány képviselője rövid választ adott a kérdésre.

Vadai Ágnes „Ön szerint miért drágább a Vörösmarty téri grill hot dog, mint a bécsi vásár legdrágább étele?” címmel tette fel kérdését Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

A válasz végül nem Gulyás tárcájától, hanem a Nagy Márton által vezetett Nemzetgazdasági Minisztériumtól érkezett meg kedden. Fónagy János államtitkár azt írta:

A termék/áru/szolgáltatás árát alapvetően a költségek határozzák meg, amelyek legtöbb esetben üzleti titoknak minősülnek. Ezenfelül az árképzés során keresleti szempontokat is figyelembe vesznek az érintettek.

Azzal, hogy a budapesti vásárok – a Vörösmarty téri vásár, valamint az Advent Bazilika – mennyire drágák, több cikkben is foglalkoztunk. Egyrészt elmondható, hogy a brit The Telegraphnak a legolcsóbb karácsonyi vakációkat összegző listáján Budapest a hatodik helyet szerezte meg

Saját vizsgálatunkból viszont az derült ki, hogy a Szent István-bazilikánál megrendezett vásárban egyes ételeknél-italoknál még a londoni vásár árait is sikerült túlszárnyalni – miközben a hazai fizetések jócskán elmaradnak a brit gázsiktól.

Rovatok