Index Vakbarát Hírportál

Fordulat jöhet, mégis rábólinthat Orbán Viktor Ukrajna támogatására

2024. január 9., kedd 09:41

Négy évre egyenlően elosztva, évi 12,5 milliárdos részletekben kaphatná meg Ukrajna azt az 50 milliárd eurós támogatást, amelyet Orbán Viktor egyedüliként vétózott meg decemberben. Egyes hangok szerint a javaslat hosszabb távon is zsarolási lehetőséget biztosítana Magyarországnak.

Egyre inkább kompromisszumkésznek tűnik Orbán Viktor az Ukrajnának szánt uniós segélycsomaggal kapcsolatban, Magyarország egy feltétellel megszavazhatja az 50 milliárd eurós támogatást – írja HVG a Politico hírlevelére hivatkozva. A brüsszeli lap tájékoztatásából kiderült azt is: a feltétel az lenne, hogy az összeget ne egyben folyósítsák a megtámadott országnak, hanem évente vizsgálják felül a döntést.

Ebben az esetben az 50 milliárdot négy évre egyenlően elosztva, évi 12,5 milliárdos részletekben kaphatja meg Ukrajna, ami a Politico értékelése szerint jó lehetőséget teremtene Magyarországnak arra, hogy minden évben vétózással zsarolja az uniót. A következő EU-csúcsot február elsején rendezik, így elképzelhető, hogy az uniós vezetők fokozott nyomást gyakorolnak a magyar miniszterelnökre annak érdekében, hogy megszavazza a támogatást.

A magyar javaslattal kapcsolatban több kritika felmerült, vannak, akik úgy vélik: az több sebből is vérzik. Amellett, hogy Ukrajna számára se jelent feltétlen garanciát, a terv kivitelezéséhez a hétéves költségvetést kellene évente újratárgyalni, adott esetben módosítani, ami szintén aggályos lehet. A decemberi blokkoláshoz képest ez azonban még így is előrelépést jelent.

Rovatok