Index Vakbarát Hírportál

Új pláza épül a Puskás Ferenc Stadion mellett

2024. január 9., kedd 12:12

Egy energiatakarékos komplexumot húznak fel a Puskás Ferenc Stadion metrómegállójára: az épület 100 autónak biztosít parkolóhelyet, lesz egy ötezer négyzetméteres tornya, 40 üzlete és egy 170 szobás, 4 csillagos hotele is. Az épület tetején pedig helyet kap Magyarország legnagyobb kereskedelmi zöldtetője.

Egy többfunkciós épületkomplexumot húznak fel a Puskás Ferenc Stadion metrómegállójára, ez lesz Budapest legnagyobb, zöldtetővel ellátott létesítménye, amely a XIV., X. és VIII. kerület középpontjában, a Hungária körúti irodafolyosó közepén, a Puskás Aréna és a Papp László Sportaréna szomszédságában áll majd – tájékoztatott a Chain Bridge Ventures Kft. 

A csaknem 29 ezer négyzetméteres, a Kerepesi út és a Hungária körút kereszteződésében felépülő Centrale kereskedelmi és szolgáltató térben lesznek majd ételudvarok, irodák és hotel is. Azt írják, a környéken naponta mintegy 100 ezer jármű és több mint 70 ezer gyalogos halad át, ezért a projekt kiemelt célja, hogy javítsa a helyi infrastruktúrát, valamint hogy kielégítse a különböző igényeket, legyen szó a tömegközlekedéssel utazókról, a helyi lakosokról vagy a közelben lévő irodák dolgozóiról és a rendezvényekre látogatókról.

A főként energiatakarékos megoldásokat alkalmazó, könnyű acélszerkezetű épület a metró tetején helyezkedik majd el. Az épületet ellátják egy nagy méretű zöldtetővel is, amely több mint 5000 négyzetméterével Magyarország egyik legnagyobb kereskedelmi zöldtetője lesz.

Negyven üzlet és egy hotel is lesz az épületben 

A földszinten csaknem hatezer négyzetméteren várhatóan 40 üzlet és szolgáltatóhelyiség nyílik majd, köztük szupermarket, drogéria, gyógyszertár, bankok, telekommunikációs és szépségipari szolgáltatások, míg az első emeleten egy több mint kétezer négyzetméteres ételudvar kap helyet. 

Az épület legfelső szintjén, a Hungária körút felőli oldalon egy csaknem 5 ezer négyzetméteres, háromemeletes, modern irodatorony, míg a Puskás Aréna felőli oldalon egy 170 szobás, 4 csillagos szálloda kap helyet.

Az épület 100 gépjárműnek biztosít parkolóhelyet, de a komplexum a Papp László Sportaréna 1000 férőhelyes parkolójával is direkt összeköttetésben lesz.

A projekt fontos eleme a Puskás Ferenc Stadion metróállomásának fejlesztése új bejáratokkal és mozgólépcsőkkel, amelyek közvetlenül az utcaszintre, a komplexum kereskedelmi terébe vezetnek. A közterületeket is felújítják, beleértve a Hungária körút felőli közforgalmú terület teljes felújítását és az Ifjúsági utca felőli murvás parkolók, járdaszigetek 2500 négyzetméteres zöld parkká alakítását. Emellett a Kerepesi utca mentén kerékpársávot is kialakítanak.

A projekt az állam, Zugló Önkormányzata, a BKK szervezete, a Fővárosi Önkormányzata, a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és a Chain Bridge Ventures Kft. együttműködésével valósul meg. Az épület várhatóan 2026-ban készül el.

(Borítókép: Chain Bridge Ventures Kft.)

Rovatok