Index Vakbarát Hírportál

Több egyetemi épület korszerűsítése kezdődhet el Szegeden

2024. január 9., kedd 14:16

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) több épületének energetikai korszerűsítése kezdődhet el, miután elkészültek a beruházások tervei – közölte a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-vel.

A közlemény szerint az energiahatékonysági fejlesztések előkészületeit 2022 júliusa és tavaly december között végezték uniós támogatással, csaknem 270 millió forintból.

Elkészültek a kiviteli tervek, és a kivitelezői szerződéseket is megkötötték az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karhoz tartozó Madzsar József Kollégium, az SZTE fenntartásában működő ELTE Szegedi Márton Áron Szakkollégium, a Digitális Oktatóközpont, a 410 ágyas klinikai tömb, valamint a Mezőgazdasági Kar épületének korszerűsítéséhez.

A fejlesztések célja az épületek energetikai mutatóinak javítása hőszigeteléssel, a nyílászárók cseréjével, az árnyékolástechnika javításával, valamint a meglévő épületgépészeti rendszerek – fűtés és melegvízellátás, légtechnika – és az ehhez kapcsolódó épületvillamossági rendszerek korszerűsítésével.

A gépészeti és villamossági rendszerek tervezésnél, fejlesztésénél törekedtek a megújuló energia hasznosítására.

A közép- és hosszú távú cél az egyetemi épületek energiafelhasználásának és szén-dioxid-kibocsátásának drasztikus csökkentése, nagyobb hangsúlyt helyezve a megújuló energia használatára, ezáltal megfelelve a hazai és az uniós energetikai és környezetvédelmi irányelveknek – áll a közleményben.

Rovatok