Index Vakbarát Hírportál

Uniós szintű zöldhatóság létrehozásáért kezd aláírásgyűjtésbe a Momentum

2024. január 10., szerda 11:25

Elindult a hivatalos aláírásgyűjtés az Európai Környezetvédelmi Hatóság létrehozásáért. Az Európai Polgári Kezdeményezés szabályai szerint 12 hónap áll rendelkezésre arra, hogy egymillió aláírást gyűjtsünk az Európai Unió tagállamaiban – írja közösségi oldalán Donáth Anna, a Momentum elnöke.

A bejegyzés szerint nagy szükség van egy erős, uniós szintű zöldhatóságra, hogy megvédjék a magyar embereket az akkugyárak veszélyeitől, és megakadályozzák a kormány további környezetpusztítását.

A politikus úgy véli, hogy a Fidesz tudatosan építette le a magyar környezetvédelmet, és adott szabad utat a mérgező akkugyáraknak, a Fertő tó lebetonozásának vagy a zalai gumitemető létrejöttének.

Szerinte olyan erős, uniós környezetvédelmi hatóságra van szükség, amely ellenőrizheti, büntetheti, és ha kell, be is zárathatja a szabálytalanul működő üzemeket, és kikényszerítheti az uniós környezetvédelmi szabályok betartását.

A kormányt láthatóan jobban érdekli a pénz, amit zsebre tehetnek, mint az, hogy a magyarok tiszta környezetben és egészségben élhessenek. Ezért indítottam európai polgári kezdeményezést egy Európai Környezetvédelmi Hatóság felállításáért

 – hangsúlyozta Donáth Anna.

Az Európai Unió szabályai legalább 7 tagállamban összegyűjtött egymillió aláíráshoz kötik a kezdeményezés sikerét, melynek eredményeképpen a bizottság köteles érdemben foglalkozni a javaslattal. Az aláírást online, az EU hivatalos felületén lehet leadni bármely uniós állampolgárnak.

A Momentum azonban nemcsak online, hanem az utcán is megkezdi az aláírások gyűjtését, valamint európai szervezeteiket és szövetségeseiket is bevonják a kezdeményezésbe.

Decemberben számos hazai, akkugyárak ellen küzdő civil szervezet jelezte, hogy támogatja az Európai Polgári Kezdeményezést.

A következő időszakban további zöld szakmai és civil szervezetek bevonásával kívánjuk elérni mindazokat, akiknek fontos, hogy maguk és gyermekeik tiszta, egészséges környezetben élhessenek.12 hónapos hosszútávfutásra készülünk

– írta Donáth Anna.

Rovatok