Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely: Megérkezett Brüsszelből az írásos garancia

2024. január 10., szerda 16:53

Szerdán megérkezett az az írásos garancia, amelyet az Európai Bizottságtól várt Magyarország, ezért a tanárok, az óvópedagógusok, valamint – hazai forrásból – a szakképzésben oktatók is biztosra vehetik, hogy január 1-jétől 32,2 százalékkal emelkedik a bérük – tudatta az MTI-vel a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: mindezt ráadásul a jövő évben is jelentős béremelés követi. Majd aláhúzta, Magyarország azt vállalta, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékára emeli a pedagógusbéreket, két ütemben.

Az idei évben elérjük a 71,8 százalékot, jövőre pedig egy további, mintegy 21 százalékos emeléssel a diplomás átlagbér 80 százalékát, és ezt utána fenn is fogjuk tartani.

Gulyás Gergely az is elmondta, az operatív programban szereplő összeg áll rendelkezésre, azaz 530 millió euró érkezik az idei évre az Európai Bizottságtól.

Amivel Brüsszel az meléshez hozzájárul, az összesen, 2030-ig számolva a béremelés 12 százaléka.

„Ezt az összeget a Magyarországnak járó uniós forrásokból kapjuk meg, a maradék 88 százalékot pedig a nemzeti költségvetés biztosítja” – mondta, majd hozzátette: a bizottságtól érkező pénzek az idei és a jövő évben jelentős segítséget jelentenek. A most végrehajtott béremelés összesen mintegy 140 ezer embert érint – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az elkövetkező években folyamatosan emel majd a kormány

Rétvári Bence parlamenti államtitkára közösségi oldalán kommentálta a technikai levél megérkezését: „örömtelinek” nevezve a mai napot, amely szerinte a baloldal és a pedagógus szakszervezetek számára még is szomorú, hiszen így nem állíthatnak többé valótlanságokat „hétről-hétre”. 

Az utóbbi két évben pedig Dobrev Klára, Cseh Katalin, Donáth Anna, Gyöngyösi Márton, Ujhelyi István, Rónai Sándor, Ara-Kovács Attila, Molnár Csaba, valamint a pedagógus szakszervezetek hétről hétre újabb valótlanságokat állítottak, hogy ezzel akadályozzák Brüsszelben az EU-s források megérkezését

– idézte fel, majd megköszönte a tanárok és óvónők gondoskodását. 

Megjegyezte azt is, hogy az idei évben megvalósuló emelést jövőre egy további, 21 százalékos követi majd, de a következő években is jelentős emelések következnek, mert a kormány 2030-ig vállalta, hogy minden évben olyan mértékben fogja emelni a tanárok bérét, ahogyan a diplomás átlagbér is emelkedik. 

Orbán Viktor korábban már jelezte, hogy 3 éves bérfejlesztési programot indítanak: 2024. január elsejétől 32,2 százalékos emelés lesz, majd 2025 és 2026 januárjában is jön egy kisebb mértékű bérnövelés, a folyamat végére pedig 800 ezer forint körül lesz a tanárok átlagfizetése.

Rovatok